Internațional

Miracolul din Haiti

Ziarul de Vrancea
22 ian 2010 450 vizualizări
O fetita de 11 ani, scoasa vie de sub darimaturi la opt zile dupa cutremur

Reconstructia Haiti, tara distrusa de un seism in 12 ianuarie, ar putea dura cel putin 25 de ani, estimeaza ambasadoarea acestui stat in Spania, Yolette Azor-Charles. Reconstructia va fi, de altfel, una dintre temele majore ale celei de a 40-a editii a Forumului economic mondial de la Davos, care incepe saptamina viitoare in Elvetia. Intre timp, la locul dezastrului, se intimpla si minuni.


Slaba si cu o respiratie sacadata, Mendji Bahina Sanon, o fetita haitiana de 11 ani salvata miercuri de sub darimaturi, se reface intr-o clinica dupa ce a petrecut nu mai putin de opt zile sub resturile casei sale din Port-au-Prince. "Este cu adevarat un miracol, ea revine incet la viata, este binecuvintata de Dumnezeu", a declarat chirurgul Dominique Jean, din cadrul unui ONG francez care a instalat un spital de campanie impreuna cu asociatia Alliance for International Medical Action. La capatiiul sau, mama copilului incerca s-o linisteasca pe fetita, care inca are cosmaruri.

Marti, 12 ianuarie, femeia, care lucra ca menajera la sediul ONU din Port-au-Prince, se intorcea acasa cind s-a produs cutremurul. "îmi lasasem cei cinci copii acasa, am fost cuprinsa de panica. Imobilul de doua etaje se prabusise, am crezut ca toti erau morti", a explicat femeia. "Fiica mea de 21 de ani a aparut prima, mi-a cazut in brate, iar apoi, impreuna cu vecinii, am reusit sa scot alti doi copii, raniti la picioare. A doua zi am gasit trupul neinsufletit al copilului meu de cinci ani", povesteste ea.

Cautarile pentru descoperirea ultimei sale fiice disparute au durat doua zile, insa fara nici un rezultat. însa miercuri dimineata mama a fost chemata de un vecin, care a strigat: "Ti-am auzit fata, a vorbit". "Nu mai credeam, dar am venit in graba, vecinii au sapat, ea era vie, au scos-o, mi-a vorbit, mi-a cerut cereale cu lapte, iar apoi a lesinat", a adaugat mama fetitei. "Mi-a spus ca s-a rugat mult si eu ii multumesc lui Iisus, trebuie sa credem in Iisus. Nu i-am spus ca fratiorul ei mai mic a murit, este prea slabita", a mai marturisit mama. Tatal fetitei, care nu era in Haiti la momentul dramei, a fost si el foarte emotionat de gasirea fetitei.

"Rinichii ei functioneaza, o vom hidrata incet, cu apa cu substante nutritive si apoi, progresiv, cu hrana mai consistenta. O alimentatie prea bogata ar fi periculoasa pentru ea in acest moment, dupa cum am aflat in al doilea razboi mondial si dupa eliberarea detinutilor din lagarele de concentrare", explica medicul Dominique Jean.

Tot miercuri a fost gasit in viata un bebelus de doar 23 de zile.


Hugo Chavez da vina pe Statele Uite pentru procucerea seismului


Presedintele venezuelean Hugo Chavez a declarat ca seismul de saptamina trecuta din Haiti a fost provocat de un test al marinei americane, relateaza Russia Today. Liderul de la Caracas sustine ca U.S. Navy a folosit o arma "suficient de puternica" pentru a provoca cutremure. Liderul sud-american a adaugat ca aceasta a fost "doar un test" si ca obiectivul final al americanilor este distrugerea si preluarea controlului asupra Iranului. "Americanii se joaca de-a Dumnezeu", a afirmat Chavez.

Seismul produs martea trecuta in Haiti a provocat cel putin 50.000 de morti, peste 200.000 de raniti si a lasat fara adapost 1,5 milioane de persoane. Seismul a fost urmat de sute de replici, cea mai importanta


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.