Internațional

Romănia trimite inca 600 de militari in Afganistan

Ziarul de Vrancea
22 ian 2010 551 vizualizări
Decizia apartine Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, reunit ieri in sedinta n cresterea cu 50% a efectivelor dislocate in zona de conflict era vehiculata de mai mult timp

CSAT a aprobat, ieri, o suplimentare cu 600 de militari a fortelor care actioneaza in teatrul de operatii din Afganistan, numarul maxim al acestora putind sa ajunga la 1.798 de militari. "în anul 2010, Armata Romaniei va putea participa la misiuni in afara teritoriului statului cu un efectiv de 3753 militari, forte dislocate, 2342 militari, si forte dislocabile la ordin, 1411 militari", se arata intr-un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale.

Conform sursei citate, in cadrul sedintei CSAT, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a prezentat conceptul pentru intarirea capacitatilor civile nationale in domeniul gestionarii crizelor (civilian crisis management), elaborat in scopul unei participari a Romaniei in cadrul Politicii Europene de Securitate si Aparare. Documentul reprezinta punctul de plecare in elaborarea unei strategii nationale care sa defineasca viziunea si principiile participarii Romaniei cu capacitati civile la operatiunile de gestionare a crizelor. "CSAT a aprobat documentul prezentat de ministrul Afacerilor Externe si a hotarit infiintarea unui grup de lucru interministerial, coordonat de catre Ministerul Afacerilor Externe, format din reprezentanti ai Ministerului Administratiei si Internelor, Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Justitiei si ai altor institutii", se mai arata in comunicat. La finalul sedintei, s-a aprobat Planul national de Prioritati Informative si Programul de activitate al CSAT pentru anul 2010.

La sedinta au participat premierul Emil Boc, ministrul Apararii, Gabriel Oprea, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, ministrul Economiei, Adriean Videanu, directorul Serviciului Roman de Informatii, George Maior, directorul Serviciului de Informatii Externe, Mihai Razvan Ungureanu, seful Statului Major General, amiral Gheorghe Marin, consilierii prezidentiali Iulian Fota si consilierul prezidential Anca Ilinoiu, sef al Departamentului Relatii Internationale, secretarul CSAT, general-locotenent Ion Oprisor, precum si purtatorul de cuvint al Presedintelui Romaniei, Valeriu Turcan, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, si cel al Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, nefiind prezenti.


Britanicii ne alinta


Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Robin Barnett, a declarat ca pentru dezvoltarea statala a Afganistanului ar putea fi urmat modelul tarii sale, care a administrat situatia din Irlanda de Nord, dar si Romania, care in 20 de ani a progresat de la un regim comunist la membru UE si NATO. "Romania are, in acest sens, o experienta remarcabila, iar in cei 20 de ani a progresat fantastic, de la un regim comunist la statutul de membru deplin al NATO si al UE", a punctat ambasadorul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.