Internațional

Discutii pe denumirea limbii vorbite in Republica Moldova

Ziarul de Vrancea
20 ian 2010 551 vizualizări
n Marian Lupu, unul dintre liderii partidelor care formeaza coalitia de guvernare, propune mentinerea "limbii moldovenesti" în Constitutie, dar cu mentiunea ca este identica cu limba romăna

Presedintele Partidului Democrat din R.Moldova (PDM), Marian Lupu, propune o solutie de compromis in cazul limbii oficiale a tarii, prin mentinerea limbii moldovenesti in Constitutie, cu precizarea ca romana si moldoveneasca sint "identice", relateaza Mediafax. "Eu cred ca o varianta prielnica ar fi urmatoarea: Mentinem «limba moldoveneasca» in Constitutie, dar scriem in paranteze ca ea este identica cu limba romana. Recunoastem ca este vorba de aceeasi limba. Din punct de vedere stiintific, denumirea limbii este romana, dar exista si aspectul politic. Este vorba de statalitatea Moldovei si de dorinta unei parti a societatii de a numi aceasta limba «moldoveneasca»", a declarat Marian Lupu.

"Cred ca in problema limbii trebuie sa evitam orice risc de divizare a societatii si sa incercam sa combinam adevarul stiintific cu aspectele politice, ca sa coagulam societatea in jurul ideii de «statalitate». Cred ca acum, categoric, nu trebuie sa atingem chestiunea limbii si aceasta va fi pozitia Partidul Democrat in cadrul discutiilor din Alianta", a continuat Lupu.

Potrivit liderului Partidului Liberal din Republica Moldova (PLM), Mihai Ghimpu, presedinte al Parlamentului si presedinte interimar al Republicii Moldova, Constitutia ar trebui sa se adapteze prevederilor Declaratiei de Independenta a tarii, care mentioneaza ca "limba oficiala in Republica Moldova este limba romana". "Eu cred ca trebuie sa tragem linie si sa ne asumam curajul", a apreciat Ghimpu.

Liderul Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova (PLDM), premierul Vlad Filat, sustine initiativa de oficializare a limbii romane in Republica Moldova: "Este o modificare necesara (...) De fapt este o decizie fireasca pe care trebuie sa o realizam", a precizat el. Filat a recunoscut insa ca deocamdata nu exista o pozitie univoca pe aceasta tema, dar s-a aratat increzator ca ea va fi gasita pe viitor. "Vom ajunge sa avem o pozitie consolidata a Aliantei. Vom discuta in interior si vom veni cu o pozitie consolidata", a afirmat Filat.

Si Alianta Moldova Noastra (AMN) sprijina oficializarea limbii romane in Republica Moldova. Prim-vicepresedintele AMN, Victor Osipov, a declarat: "Limba pe care o vorbim este romana. Pozitia AMN nu poate fi alta si nu trezeste nici un dubiu".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.