Internațional

Atacatorul Papei Ioan Paul al II-lea bate palma cu Dan Brown

Ziarul de Vrancea
20 ian 2010 548 vizualizări
Turcul, eliberat luni, dupa ispasirea pedepsei de 29 de ani de inchisoare, sustine ca doar romancierul american îi poate relata povestea

Autorul tentativei de asasinat asupra Papei Ioan Paul al II-lea, turcul Mehmet Ali Agca, care tocmai a fost eliberat din inchisoare surescitind atentia opiniei publice si a scenaristilor si romancierilor care doresc sa scrie despre faptele sale, sustine ca doreste suma de 7 milioane de dolari pentru a-si spune povestea si ca singurul care poate transpune aceasta poveste intr-o carte este celebrul romancier american Dan Brown, autorul controversatului roman "Codul lui Da Vinci", informeaza Agerpres.

Omul care a fost extrem de aproape de a pune capat vietii si Pontificatului lui Ioan Paul al II-lea la 13 mai 1981, si care mai tirziu sustinea ca ar fi Iisus Hristos, a fost eliberat din inchisoare in Turcia si promite ca-si va spune povestea daca pretul va fi cel corect.


Agca sufera de "severe tulburari de personalitate"


Mehmet Ali Agca a stat in inchisoare aproape 30 de ani, perioada in care teoriile despre conspiratia care a dus la tentativa de asasinat asupra Suveranului Pontif s-au diversificat. Acum ca a iesit din inchisoare, toata lumea doreste sa cunoasca direct de la sursa amanunte despre circumstantele tentativei. Desi autoritatile turce sustin ca Agca sufera de "severe tulburari de personalitate", numeroase studiouri de productie cinematografica se arata gata sa plateasca pentru a obtine drepturile de publicare asupra povestii asasinatului esuat.

Agca sustine insa ca il prefera pe romancierul Dan Brown, acesta avind la rindul sau "experienta" in asasinarea suveranilor pontifi - un astfel de asasinat facind subiectul romanului sau "îngeri si Demoni", dupa care a fost facut si un film cu Tom Hanks si Ewan McGregor in rolurile principale.

Profitind de faptul ca interesul pentru "misterul" faptelor sale se intinde din Japonia pina in Canada, turcul Agca a trecut la solicitari concrete. El doreste suma de 2 milioane de dolari pentru realizarea in exclusivitate a unui interviu televizat despre circumstantele producerii tentativei de asasinat. De asemenea, el mai doreste 5 milioane de dolari pentru drepturile asupra a doua carti, dintre care una va fi autobiografia sa. în plus, Agca l-a contactat pe Dan Brown propunindu-i sa scrie o carte cu titlul "The Vatican Code" (Codul Vaticanului), carte ce ar urma sa fie si ecranizata.

Cotidianul turc Hurriyet a publicat informatia conform careia familia atentatorului spera "sa cistige cel putin 50 de milioane de dolari din drepturile de autor pentru seriale de televiziune, interviuri, carti, documentare si filme pe acest subiect".


Atentatorul a fost eliberat, dar multe intrebari ramin fara raspuns


Cu o tinuta demna, inalt, drept si imbracat impecabil, la costum si cravata, Agca, 52 de ani, a parasit luni inchisoarea Sincan din Ankara, trecind prin fata unei armate de reporteri care-l asteptau. Acesta nu i-a dezamagit pe reporteri, clamind pe loc ca vine sfirsitul lumii: "Va spun ca vine sfirsitul lumii! în acest secol intreaga lume va fi distrusa. Toti oamenii vor muri pina la sfirsitul acestui secol (...) Eu sint Hristos cel etern".

De asemenea, intr-o scrisoare oferita reporterilor de fratele lui Agca, asasinul turc proclama ca este "mesagerul lui Dumenezeu" si promite ca va scrie "o Evanghelie perfecta".

întrebarile care persista se refera insa la cine ar fi dorit sa-l asasineze pe Papa Ioan Paul al II-lea. Sub interogatoriu, Agca a declarat ca ar fi fost pus sa comita asasinatul de serviciile secrete bulgare. Ulterior insa, el si-a retras aceste declaratii si a inceput sa dea semne ca si-a pierdut mintile, sustinind ca este Iisus Hristos si ca Apocalipsa este aproape. La un moment dat, Agca a inceput sa pretinda ca el este mesagerul Domnului si mina care urma sa indeplineasca "cel de-al treilea secret de la Fatima", un mesaj ce ar fi fost relevat de Sfinta Maria, mama lui Iisus, unor pastori portughezi in 1917 si in care este prezisa asasinarea unui papa.

Alte teorii sustin ca la originea tentativei de asasinat s-ar fi aflat mafia italiana, prin seful ei din acea perioada, Toto Riina. Un magistrat italian a sustinut ca teroristul Carlos Sacalul ar fi fost de asemenea implicat.

Adevarul despre aceste evenimente probabil ca nu va fi insa niciodata dezvaluit, si este posibil ca nici chiar Agca sa nu-l stie. Pina la urma ceea ce ramine este un nou subiect care sa fie cit mai exploatat din punct de vedere comercial.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.