Internațional

Infern si paradis pe insula lovita de cutremur

Ziarul de Vrancea
19 ian 2010 684 vizualizări
Haosul si disperarea din Haiti, stat care ocupa jumatatea de vest a insulei, sint greu de imaginat in Republica Dominicana, statul din est, unde viata decurge normal n seismul aproape ca nu s-a resimtit aici

Santo Domingo, capitala Republicii Dominicane, a devenit o a doua poarta de intrare in Haiti pentru persoanele care se deplaseaza in zonele sinistrate, din cauza congestionarii traficului pe aeroportul din Port-au-Prince. "Hotelurile sint pline, a devenit imposibil sa gasim o masina de inchiriat", a declarat un ziarist de la fata locului. Potrivit acestuia, insecuritatea este atit de mare in Haiti, incit nimeni nu isi asuma riscul de a rula cu automobilul pe timp de noapte, drumul spre capitala haitiana costind 100 de dolari locul.

înca de la sosirea pe aeroport, pasagerilor li se propun bilete la pretul de 500 de dolari de catre persoane particulare, care afirma ca le pot asigura locuri in avioane ale ONU. Compania Air Caraibe propune un traseu de autobuz "pe raspunderea pasagerului", la pretul de 50 de dolari plus o taxa pentru bagaje. Autobuzul merge pina la Tabar, localitate situata la 5 km de Port-au-Prince.

în Republica Dominicana, viata se desfasoara absolut normal. Oamenii merg la plaja si nimic nu te face sa banuiesti ca o teribila drama se desfasoara la trei ore de mers cu masina, relateaza Agerpres. Insula este impartita in doua de un lant muntos, care constituie si granita dintre state si care a fost o veritabila bariera naturala in calea undelor seismice. Din acest motiv, dominicanii nici nu au resimtit miscarile telurice.


UE va acorda in total 420 de milioane de euro pentru Haiti


Uniunea Europeana a promis un ajutor in suma totala de 420 de milioane de euro statului Haiti ca ajutor umanitar de urgenta si pe termen lung, dupa seismul care a lovit tara, potrivit unui document adoptat ieri de ministrii europeni pentru asistenta si dezvoltare. Pentru ajutorul umanitar de urgenta, tarile europene vor contribui la nivel national cu 92 de milioane de euro, potrivit textului. La rindul sau, Comisia s-a angajat sa-si mareasca efortul la 30 de milioane de euro, fata de trei milioane de euro, cit anuntase initial.

Pe de alta parte, aproximativ 100 de milioane de euro vor fi deblocati din fondurile europene, pentru actiunile urgente care nu au scopuri umanitare, concentrate in special pe reconstructia infrastructurilor guvernamentale.

în plus, Comisia Europeana va acorda 200 de milioane de euro pentru reconstructia pe termen mediu si lung a tarii, din bugetul UE.


Chavez acuza SUA ca profita de situatie ca sa ocupe insula


Venezuela va oferi 5.600 de tone de alimente si "tot combustibilul necesar" statului Haiti, a declarat presedintele Hugo Chavez, care a acuzat Statele Unite ca profita de urmarile cutremurului pentru "ocuparea militara" a insulei. "De ce sa trimita 3.000 de militari ca si cum ar pleca la razboi?", se intreaba liderul socialist, care denunta frecvent "imperialismul" american. "Se pare ca vor sa profite de tragedie pentru a ocupa militar Haiti", adauga Chavez. Declaratiile liderului venezuelan intervin dupa cele ale aliatului sau din Nicaragua, Daniel Ortega, care criticase, la rindul sau, trimiterea a 10.000 de militari americani pe insula din Marea Caraibelor. Hugo Chavez a anuntat si trimiterea unei nave cu 225.000 de barili de carburant spre Haiti, prin Republica Dominicana. "Poporul haitian trebuie sa stie ca noi ii trimitem combustibilul de care are nevoie", a declarat Chavez.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.