Internațional

Batalie crincena pentru presedintia Ucrainei

Ziarul de Vrancea
19 ian 2010 635 vizualizări
In finala competitiei electorale se infrunta Viktor Ianukovici, candidatul prorus dornic sa-si ia revansa pentru infringerea din 2004, din timpul Revolutiei Portocalii, si Iulia Timosenko, fosta aliata a celui care a cistigat alegerile in urma cu cinci ani

Duelul dintre Viktor Ianukovici si premierul Iulia Timosenko se anunta tensionat in cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Ucraina, desi liderul opozitiei proruse dispune de un avans clar in primul tur, potrivit rezultatelor partiale date publicitatii ieri. Viktor Ianukovici a obtinut 35,39% din voturi, iar Timosenko, eroina Revolutiei portocalii prooccidentale din 2004, 24,97%, potrivit rezultatelor oficiale dupa numararea a 90% din buletine.

în urma celor doi, fostul bancher Serghei Tighipko, care s-a aflat la un moment dat in ambele tabere inainte de candida singur, a obtinut 13,07% din voturi si se afla in pozitia de "arbitru". El a refuzat sa faca indemnuri pentru vot in cel de-al doilea tur, afirmind ca nici unul dintre cei doi candidati nu reprezinta "schimbarea". în orice caz, electoratul sau va fi extrem de curtat pina la scrutinul din 7 februarie.

El este urmat de fostul presedinte al Parlamentului, Arseni Iateniuk (6,98%) si de presedintele in exercitiu Viktor Iuscenko, erou al Revolutiei portocalii, sanctionat dur de alegatori, cu un scor slab: doar 5,42%. Compatriotii sai nu si-au ascuns profunda dezamagire fata de prestatia sa ca presedinte.


Timosenko a scos deja la bataie artileria grea


Cei doi adversari ramasi in cursa s-au declarat deja siguri de victoria finala. "Ianukovici, care reprezinta cercurile criminale, nu are nici o sansa", a spus duminica seara premierul Timosenko. Ianukovici i-a raspuns politicos, apreciind ca rivala sa pare "in pragul disperarii" si ca primul tur a reprezentat un "referendum" impotriva taberei portocalii.

Ianukovici pare sa-si fi luat acum revansa, dupa invalidarea pentru fraude a victoriei sale la prezidentiale in timpul Revolutiei portocalii, care l-a adus la putere pe rivalul sau, Viktor Iuscenko. Totusi, in pofida avansului de care dispune Ianukovici, cel de-al doilea tur nu este inca decis, analistii explicind ca Timosenko, cunoscuta pentru dinamismul si agresivitatea campaniilor sale, mai poate recupera, obtinind in special votul alegatorilor indecisi.

La primul tur, participarea a atins 66,44%, potrivit rezultatelor partiale, ceea ce inseamna o scadere clara, comparativ cu 2004 (77%). în acest context, analistii se intreaba daca cei care nu s-au prezentat la alegerile de duminica se vor lasa cuceriti de vreun candidat sau altul in cel de-al doilea tur.

Daca primul tur pare sa se fi desfasurat fara probleme majore, campania electorala care l-a precedat a fost considerata agresiva, marcata de o serie de scandaluri financiare si sexuale. în acest context, cel de-al doilea tur s-ar putea dovedi si mai tensionat. Ieri, Partidul Regiunilor al lui Ianukovici a afirmat ca site-ul sau internet a fost tinta hackerilor incepind de duminica seara si a fost deja blocat timp de mai bine de doua ore.

în plus, formatiunea a adunat ieri aproximativ 2.000 de sustinatori in fata Comisiei Electorale Centrale, pentru a "apara" victoria candidatului sau. Reuniti in liniste pe o temperatura extrem de scazuta, manifestantii fluturau drapelele albastre ale Partidului Regiunilor.


Locuitorii de pe Insula Serpilor au asteptat in van duminica urnele de vot


Autoritatile ucrainene nu au deschis sectie de vot pe Insula Serpilor, dar nu au anuntat electoratul, care a asteptat, duminica pina la ora 15.00 urnele, buletinele de vot si comisia electorala. "Nu a fost deschisa sectie de vot pe Insula Serpilor, insa electoratul nu a fost anuntat. Din cauza dezinformarii, electoratul a asteptat pina la ora 15.00 urnele electorale, buletinele de vot si comisia electorala", se arata intr-un comunicat al organizatiei regionale Comisia Electoratului din Ucraina. Insula Serpilor, unde citeva zeci de persoane au la dispozitie o suprafata de hectare, face parte din regiunea Odesa. Pe parcursul procesului de la Haga privind delimitarea platoului continental in Marea Neagra, ucrainenii au incercat sa arate ca Insula Serpilor poate sustine forme de viata, avind propria sursa de apa, ceea ce ii confera statutul de insula. Planurile de modernizare a insulitei au fost insa uitate dupa procesul de la Curtea Internationala de Justitie.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.