Internațional

In Haiti, situatia devine disperata

Ziarul de Vrancea
18 ian 2010 619 vizualizări
Populatia înfometata jefuieste magazinele distruse de cutremur, unitatile sanitare sint depasite de numarul ranitilor, iar actiunile si-asa fara vlaga de cautare a supravietuitorilor au fost oprite n este cel mai grav dezastru cu care s-a confruntat ONU, in lipsa structurilor locale

Magazinele, administratiile publice si casele private din Port-au-Prince au devenit prada hotilor dupa cutremurul de marti care a devastat Haiti, politia primind ordinul de a nu trage in populatie. Politistii trag in aer focuri de avertisment pentru a dispersa grupurile care incearca sa fure din magazine, dar fara efect, deoarece citeva minute mai tirziu, sinistratii, pe care disperarea i-a transformat in hoti, se intorc.

Dupa ce cutremurul a distrus o mare parte din capitala haitiana, magazinele, administratiile publice si casele au devenit o prada pentru populatia infometata. Politia, singurul semn vizibil ca statul haitian nu a fost decapitat integral, a inceput sa patruleze pe strazi, dar haitienii ii ignora si iau cu asalt cladirile distruse pentru a cauta apa, hrana sau bunuri care pot fi revindute pe piata neagra. Ei nu tin cont de riscul unei replici puternice, care i-ar putea ingropa de vii sub darimaturile cladirilor deja avariate.

"Fura orice. Fie ca le este de folos sau nu. Este o nebunie. Am primit ordinul doar de a-i dispersa. Nu putem trage asupra lor. Munca noastra nu serveste la nimic. Nu sintem protejati si ne este teama", marturiseste Louis Jean Eficien, ofiter in politia haitiana, in timp ce confisca un extinctor de la un grup.

"Multi oameni sint inarmati si strazile sint pline de delincventi, deoarece toti prizonierii au evadat. Nu departe de aici, au tras asupra echipelor braziliene", afirma un alt politist. Focurile de arma se aud in oras din ce in ce mai des.

Haosul este total in centrul comercial al capitalei Port-au-Prince. Angajatii umanitari straini nu pot lucra decit sub protectia Castilor Albastre ale ONU. Obositi sa mai doarma sub cerul liber, extenuati de foame si sete, mii de sinistrati continuau sa ia calea exodului in Republica Dominicana, cealalta tara de pe insula.

"Lasati mortii sa putrezeasca si ocupati-va de cei vii. Dati-ne sa mincam!", striga o femeie la trecerea unui camion spaniol.


Hillary Clinton le-a promis haitienilor ca SUA vor fi alaturi de ei


Secretarul de stat american Hillary Clinton le-a promis simbata, in timpul vizitei sale la Port-au-Prince, haitienilor ca Statele Unite vor fi alaturi de ei "astazi, miine si viitor". Sefa diplomatiei americane era vizibil marcata de ceea ce a auzit de la echipele care coordoneaza echipele americane de salvare din Haiti si de ceea ce i-a spus direct presedintele haitian René Préval. Adresindu-se direct poporului haitian, Clinton a declarat: "Ati fost incercati groaznic, dar stiu ca Haiti se poate ridica si poate si mai puternic si mai bun in viitor". Clinton este cel mai inalt responsabil american care a mers pe insula, unde Statele Unite fac eforturi masive pentru a ajuta populatia.


Cel mai grav dezastru cu care s-a confruntat ONU


Seismul din Haiti, care se estimeaza ca ar fi provocat moartea a 50.000 de persoane, este cel mai grav dezastru cu care s-a confruntat vreodata ONU, pentru ca a distrus structurile locale, a anuntat Biroul de coordonare pentru afaceri umanitare (OCHA). "Este un dezastru istoric", a explicat purtatoare de cuvint a OCHA de la Geneva, Elisabeth Brys. "Nu ne-am confruntat niciodata cu un astfel de dezastru", a adaugat ea, subliniind ca, spre deosebire de cazul tsunamiului care a lovit Indonezia in 2004, in Haiti nu mai sint structuri locale pentru a sustine ajutorul strain. ONU, care este insarcinata cu coordonarea ajutorului umanitar la fata locului, a avertizat ca se confrunta cu o provocare logistica majora.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.