Internațional

Rusia incepe razboiul de zece ani contra alcoolismului

Ziarul de Vrancea
16 ian 2010 408 vizualizări
Autoritatile ruse intentioneaza sa scada la jumatate consumul de alcool în rindul populatiei prin promovarea unei campanii ce va dura zece ani, potrivit Conceptiei de combatere a alcoolismului semnata de premierul rus, Vladimir Putin

Premierul rus Vladimir Putin a semmnat Conceptia de combatere a alcoolismului in randul populatiei, care presupune injumatatirea consumului de bauturi alcoolice pina in anul 2020 si lichidarea totala a pietei de produse alcoolice contrafacute. Autorii Conceptiei spun ca daca in Rusia aniilor 1914-1917, in comparatie cu Europa, se inregistra cel mai mic consum de bauturi alcoolice, si anume de 0,83 litri de persoana pe an, la mijlocul anilor \'70 a inceput o crestere considerabila a consumului de alcool. La inceputul anilor \'90, consumul anual a fost de 5,4 litri, iar in 2008 acesta a crescut pina la 10 litri, adica de 1,8 ori. în prezent, potrivit calculelor autorilor textului Conceptiei, fiecare rus consuma 18 litri de alcool pur pe an. Guvernul rus intentioneaza sa combata alcoolismul prin promovarea activa a modului sanatos de viata, promovarea unei campanii impotriva alcoolismului, controlul preturilor minime al bauturilor tari si combaterea produselor contrafacute.

Potrivit documentului, aceasta campanie va dura zece ani si va fi impartita in doua etape. Astfel, intre anii 2010-2012 este prevazuta scaderea nivelului de consum al produselor alcoolice cu circa 15% de persoana. Apoi, in perioada 2013-2020 autoritatile vor proceda la lichidarea pietei ilegale de alcool si scaderea nivelului de consum al produselor alcoolice in proportie de circa 55% de peroana, scrie Gazeta.

Potrivit unui raport oficial rus, dat publicitatii in luna iunie, abuzul de bauturi alcoolice provoaca moartea a 500.000 de persoane anual in Rusia si reduce speranta de viata a populatiei, care este mai mica decit cea a unor tari sarace, precum Bangladesh sau Honduras.

Expertii considera ca autoritatile ruse se confrunta cu o problema dificila. Copresedintele coalitiei pentru controlul alcoolului, Daria Halturina, a spus pentru Gazeta "ca lichidarea totala a pietei produselor ilegale este imposibila, intrucit acesta exista in toate tarile".

La rindul sau, seful Centrului de cercetare a pietei federale si regionale de alcool, Vadim Drobiz, citat de publicatia rusa Vremia Novostei, considera ca succesul sau insuccesul acestei campanii depinde de politica socio-economica a guvernului rus, de nivelul veniturilor si al calitatii vietii populatiei. Expertul spune ca 75 milioane dintre cetatenii rusi consuma circa 11 litri de alcool pe an si acestia si-ar putea micsora consumul cu unul sau doi litri. în acelasi timp, mai sint si alte 25 de milioane de oameni al caror venit lunar nu depaseste 5.000 de ruble (circa 118 euro), care consuma pina la 40 de litri pe an alcool contrafacut. "Sa reusesti ca aceste persoane sa-si micsoreze nivelul de consum este foarte greu. Am temerea ca acest grup de oameni se va largi, intrucit pe parcurs de zece ani nu se va reusi depasirea crizei, situatia economica a persoanelor cu venituri reduse este putin posibil sa se imbunatateasca", considera Drobiz.

De asemenea, publicatiile rusesti atrag atentia ca una dintre prevederile documentului presupune interzicerea reclamei voalate la alcool. în particular, este vorba de interzicerea scenelor in care se consuma alcool in filme. "Deocamdata nu este clar daca aceasta interdictie, ca si in timpul campaniei lui Gorbaciov de combatere a consumului de alcool, va fi valabila pentru filmele straine", scrie Vremia Novostei. "în acest caz, multe filme vor fi cenzurate", adauga publicatia.

De asemenea, Vremia Novostei reaminteste ca in Rusia s-au mai desfasurat campanii de combatere a consumului de alcool in 1914, 1958, 1972 si 1985. "însa nici una dintre aceste campanii nu au scazut consumul de alcool in rindul populatiei", adauga cotidianul rus.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.