Internațional

Ucraina schimba directia spre Rusia

Ziarul de Vrancea
16 ian 2010 583 vizualizări
Candidatul prorus in alegerile prezidentiale de duminica conduce in sondaje, in vreme ce eroul revolutiei portocalii din 2004 a fost parasit de electoratul dezamagit

Duminica, electoratul ucrainean, dezamagit de promisiunile nerespectate ale revolutiei portocalii, va alege noul presedinte al tarii. Dintre cei 18 candidati aflati in cursa, oponentul prorus Viktor Ianukovici pare in continuare sigur ca va obtine fara dificultate biletul pentru cel de-al doilea tur, sondajele creditindu-l cu aproximativ 30% din intentiile de vot.

Situatia pare in schimb mai nesigura pentru principala sa adversara, premierul Iulia Timosenko, care ar putea fi invinsa la mica distanta de omul de afaceri si fost ministru Serghei Tighipko, potrivit unui sondaj publicat in cursul acestei saptamini de institutul rus VTsIOM. Tighipko nu face un mister din faptul ca spera sa obtina voturile a "minimum 20%" dintre alegatorii indecisi, pentru a-i lua locul cel de-al doilea tur. "Acest procent este suficient pentru a intra in cel de-al doilea tur al alegerilor", a declarat el.

în schimb, jocurile par facute in ceea ce-l priveste pe presedintele in exercitiu, Viktor Iuscenko, fostul erou al revolutiei portocalii din 2004, a carui activitate in cursul celor cinci ani de mandat a dezamagit profund poporul ucrainean. Fosta sa aliata din timpul revolutiei portocalii, Iulia Timosenko, l-a indemnat joi "sa paraseasca postul in liniste si cu demnitate".

Deocamdata, expertii si presa ucraineana continua sa parieze pe un duel Ianukovici-Timosenko in cel de-al doilea tur si sa studieze ipotezele privind miscarile si aliantele strategice care vor fi formate dupa alegeri.

Riscul de fraude electorale, urmate de lupta la tribunal care ar putea fi lansata de o tabara sau cealalta, pentru a obtine victoria, inclusiv proteste ample de strada, sint de asemenea considerate reale. Ucraina, fosta republica sovietica, a devenit de putina vreme o democratie si ramine obisnuita cu instabilitatea politica. în 2004, tocmai invalidarea pentru fraude a alegerii lui Ianukovici, sub presiunea strazii, a dus la victoria lui Viktor Iuscenko. Iar mandatul acestuia a fost presarat cu lovituri de teatru si divergente politice, care, de cele mai multe ori, au provocat ingrijorarea partenerilor europeni ai Kievului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.