Internațional

R.Moldova scoate sirma ghimpata de pe Prut

Ziarul de Vrancea
14 ian 2010 569 vizualizări
Republica Moldova ar urma sa finalizeze pina la sfirsitul lunii martie scoaterea sirmei ghimpate de la frontiera moldo-romana de pe Prut, conform unei dispozitii si a unui plan de actiuni semnat la 9 ianuarie de catre premierul Vlad Filat.

Scoaterea sirmei ghimpate se va realiza in lunile februarie si martie, urmind ca pina atunci sa fie evaluate fortele umane si mijloacele materiale ale Serviciului Graniceri necesare pentru scoaterea sirmei, vor fi instituite grupurile de lichidare si vor fi asigurate cu mijloacele necesare. In dispozitia semnata de premierul moldovean se precizeaza ca scoaterea sirmei ghimpate se va face in "scopul aducerii situatiei de la frontiera de stat a Republicii Moldova cu Rominia in concordanta cu prevederile cadrului legislativ national privind frontiera de stat, precum si cu practicile europene in domeniu", iar operatiunea va fi realizata de Serviciul Graniceri, care va coolabora, dupa caz, cu autoritatile administratiei publice locale. Sirma ghimpata s-a mai pastrat din perioada sovietica in 8 din cele 11 raioane de la frontiera moldo-romana. Aceasta scoate din circuitul administratiilor locale peste 13.000 de hectare de terenuri, iar in localitatile limitrofe zonei de frontiera locuiesc 186.426 persoane. Scoaterea gardului de sirma ghimpata ar servi drept o reparatie morala si politica fata de cetatenii Republicii Moldova. In aprilie 2008, Vladimir Voronin a avertizat conducerea locala din Ungheni sa nu scoata sirma ghimpata de pe un segment de 80 de kilometri de frontiera moldo-romana. "Voi, astia din Ungheni, aveti probleme cu granita? Sirma ghimpata nu este a voastra. Daca nu va veti linisti, veti nimeri in puscarie cu tot cu consiliul vostru si, in primul rind, presedintele raionului!", a spus atunci Voronin.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.