Internațional

Jale in Haiti

Ziarul de Vrancea
14 ian 2010 626 vizualizări
Un cutremur devastator a transformat tara in ruine n majoritatea cladirilor institutiilor oficiale s-au prabusit n un dezastru umanitar este pe cale sa urmeze in aceasta tara extrem de saraca

Un cutremur extrem de puternic, cu magnitudinea de 7 grade, s-a produs marti seara, la la ora locala 16.53 (23.53, ora Rominiei) in Haiti, in largul capitalei Port-au-Prince. Cutremurul a avut magnitudinea de 7,0 grade, a durat mai mult de un minut iar epicentrul a fost localizat la aproximativ 15 kilometri in largul orasului Port-au-Prince, la o adincime de numai zece kilometri. Practic, violenta cutremurului a facut ca masinile de pe strazi sa fie saltate de la pamint. Ieri, mii de locuitori rataceau, unii plingind, pe strazile devastate ale capitalei, descoperind la fiecare colt de strada imagini terifiante ale dezastrului care s-a abatut asupra acestui oras. "Centrul (orasului) Port-au-Prince este distrus, este o adevarata catastrofa", afirma Pierre, un localnic, plin de praf si exprimindu-se cu greutate. Unele cladiri s-au prabusit ca niste castele din carti de joc. Altele sint inca in picioare, dar fisuri mari dezvaluie socul cutremurului. Mai multe cladiri care adaposteau institutii publice s-au prabusit in urma seismului. Printre acestea se numara Palatul National, care adaposteste sediul presedintiei, cladirea Parlamentului, Ministerul Finantelor, Ministerul Lucrarilor Publice, Ministerul Comunicatiilor si Culturii, Palatul Justitiei, Scoala Normala Superioara, o catedrala si un spital din orasul Petitionville. De asemenea, sediul misiunii de stabilizare a ONU din Haiti a fost distrus de cutremur, numerosi angajati sint dati disparuti,

Majoritatea locuitorilor au fost constrinsi sa-si abandoneze domiciliile si sa se refugieze sub terenuri sportive sau in spatii deschise, unde nu risca sa fie zdrobiti de prabusirea unui imobil. "Mortii vor fi numarati cu sutele atunci cind va fi posibil sa se realizeze un bilant", explica un medic acoperit cu singe, ranit la bratul sting.


Mii de victime sint inca sub darimaturi


Autoritatile din Haiti erau ieri incapabile sa prezinte estimari privind numarul mortilor si al ranitilor, dar in momentul in care vor apare informatii se estimeaza ca numarul mortilor va trece de citeva mii. Zeci de mii de oameni si-au pierdut locuintele si multi dintre ei au pierit sub darimaturi. Potrivit unui fost senator haitian, Dr. Louis-Gerard Gilles, spitalele nu mai pot face fata numarului mare de victime. Circa 200 de persoane ar putea fi prinse sub darimaturile unui hotel din Port-au-Prince, a anuntat, secretarul de stat francez pentru Cooperare, Alain Joyandet. O problema pentru serviciile de salvare si locuitori o constituie mijloacele de comunicatie telefonica, serios afectate, din aceasta cauza fiind foarte dificil sa se telefoneze din strainatate in Haiti. Majoritatea statiilor radio si televiziunilor din capitala nu au functionat timp de mai multe ore dupa cutremur si cele citeva posturi de radio in masura sa emita lansau apeluri de urgenta. Majoritatea populatiei din Haiti, de aproximativ noua milioane de oameni, traieste la limita saraciei, fiind marcata de o perioada lunga de instabilitate politica. Cele mai multe constructii nu au standarde inalte de calitate. In noiembrie 2008, dupa prabusirea unei scoli din localitatea Petionville, primarul capitalei haitiene Port-au-Prince a estimat ca 60% din cladiri sint nesigure chiar si in conditii normale.



Jafuri si strazi pline de cadavre


Un supermarket situat in nordul capitalei Port-au-Prince a fost jefuit in noaptea de marti spre miercuri, in timp ce numeroase cadavre zaceau pe marginea strazilor dupa cutremurul produs in Haiti. Hotii profitau de prabusirea supermarketului pentru a fura ce se mai afla in el. Numeroase cadavre si persoane ranite se puteau vedea in nordul capitalei haitiene, in jurul cartierului de pe strada Delmas. La putin timp dupa cutremur, noaptea s-a lasat peste capitala haitiana, strazile devastate fiind acoperite de un intuneric complet ce nu a facut decit sa amplifice panica in rindul populatiei.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.