Internațional

Autoritatile italiene preiau controlul asupra orasului de unde au fost izgoniti imigrantii

Ziarul de Vrancea
12 ian 2010 456 vizualizări
Au fost arestate 11 persoane suspecte de legaturi cu mafia, dupa ciocnirile de la Rosarno dintre localnici si imigranti

Justitia italiana a arestat ieri 11 persoane suspectate ca ar face parte din mafie si a confiscat bunuri in valoare de mai multe milioane de euro la Rosarno (Calabria), unde au avut loc saptamina trecuta ciocniri cu imigrantii, in care ar fi implicata si \'Ndrangheta. "Ancheta noastra nu are nici o legatura cu ciocnirile de la Rosarno, dar este evident ca sintem fericiti de coincidenta temporala dintre aceste ciocniri si emiterea mandatelor de arest, pentru ca demonstreaza ca statul este prezent si ca teritoriul Rosarno nu este sub controlul mafiei" locale, \'Ndrangheta, a declarat ofiterul de politie Diego Trotta, responsabil cu lupta impotriva crimei organizate in Reggio Calabria, capitala regiunii. \'Ndrangheta este considerata cea mai violenta dintre gruparile mafiote italiene.

Au fost lansate mai multe anchete privind implicarea mafiei in ciocnirile de la Rosarno. Potrivit lui Alberto Cisterna, magistrat in Parchetul National Antimafie, "unii oameni din \'Ndrangheta au tras asupra imigrantilor, pentru a dovedi ca ei controleaza teritoriul". Aceste focuri de arma au declansat in urma cu o saptamina o revolta a strainilor, la care grupuri de locuitori au replicat vineri. Ciocnirile s-au soldat cu 31 de raniti in rindul imigrantilor.

Luni, cel putin 2.000 de persoane au protestat in Rosarno, pentru a respinge acuzatiile de rasism la adresa lor.


Romanii au recoltat aici citrice pina la aderarea la UE


Imigrantii africani angajati ilegal in sudul Italiei pentru culesul citricelor reprezinta o mina de lucru ieftina si i-au inlocuit la aceste munci agricole pe romani, bulgari si polonezi, care, dupa aderarea tarilor lor la UE, au preferat sa mearga in nord, unde sint mai bine platiti. Fara munca imigrantilor africani, alungati dupa violentele ciocniri cu locuitorii din Rosarno, agricultura din aceasta regiune, si asa in dificultate, va putea cu greu supravietui, considera producatorii. în acest an, recoltarea mandarinelor s-a incheiat. Totusi cimpuri intregi sint inca pline de fructe. "Riscam pina la 25.000 de euro amenda si chiar inchisoarea daca angajam muncitori la negru, dar n-ai sa gasesti nici un italian dispus sa faca munca asta", explica Giuseppe, care isi lasa mandarinii neculesi de trei ani. El spune ca "agricultura nu mai este rentabila, tinerii sunt dezinteresati" si prefera "un contract la Gioia Tauro", uriasul port de containere situat la zece kilometri departare. Multi locuitori din Rosarno cred ca plecarea imigrantilor inseamna incheierea productiei de citrice in regiune.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.