Internațional

Taxa pe fast-food din Romănia va fi prima de acest fel din lume

Ziarul de Vrancea
13 ian 2010 506 vizualizări
Cotidianul german Der Spiegel scrie despre taxa pe fast-food în Romănia, comparind-o cu cea pe care Danemarca urmeaza sa o impuna pe ciocolata si cu restrictiile la acizi grasi din Austria si Spania, noul "bir" propus de Ministerul Sanatatii din Romănia fiind cosiderat unic în lume.

Jurnalistii germani se intreaba daca guvernele pot cu adevarat sa impuna prin lege o populatie zvelta, observind ca unele guverne din Europa, ingrijorate de faptul ca talia cetatenilor lor a crescut, par sa creada astfel. "Guvernul spaniol vrea sa interzica acizii grasi, Danemarca va taxa in curind dulciurile, iar in Romania ministrul Sanatatii a anuntat ca vrea sa introduca o taxa pe mincarea nesanatoasa. Si in Germania exista intentia de a lansa o ofensiva guvernamentala asupra circumferintei taliei. într-un interviu, liderul Partidului Verde, Renate Künast, a anuntat ca vrea sa interzica publicitatea la dulciuri", noteaza Der Spiegel, citat de Mediafax.

Despre taxa pe fast-food pe care intentioneaza sa o introduca Ministerul roman al Sanatatii, jurnalistii germani spun ca, daca aceasta va fi aplicata, va fi prima de acest fel din lume, care va afecta mai ales lanturile mari de fast-food. Se pare insa ca romanii nu au fost primii care s-au gindit la acest lucru, parlamentul din Taiwan luind in considerare, anul acesta, o taxa asemanatoare.


Ce se mai taxeaza in Europa


Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, prevalenta obezitatii s-a triplat in multe tari europene din 1980, rata fiind in continua crestere, mai ales in cazul copiilor. De ani buni, studiile arata ca germanii se numara printre cei mai obezi oameni din Europa, alaturi de greci si britanici.

Danemarca incearca sa foloseasca politica fiscala ca modalitate de a potoli pofta populatiei pentru dulciuri. O noua taxa pe ciocolata, inghetata si alte dulciuri, care va fi adaugata la taxa existenta deja pe sucuri, va genera 1,5 miliarde de coroane daneze (200 milioane de euro) pe an, potrivit unui studiu al Confederatiei Industriei de Alimente a tarii.

Referitor la preparatele de tip fast-food, majoritatea legilor se concentreaza totusi pe acizii grasi, un tip de grasimi nesaturate folosit la multe mincaruri prajite. Grasimile au fost deja interzise in restaurante din numeroase orase americane, precum si in statul California. Danemarca are din 2004 o lege privind limitarea drastica a folosirii acizilor grasi, Austria a introdus, in octombrie 2009, o restrictie similara, iar Spania va urma, anul acesta, modelul acestora.

"Dar eforturile Romaniei de a taxa mincarea fast-food sint cele care atrag atentia cind vine vorba de problema combaterii obezitatii in Europa. Asta daca taxa va fi aprobata. Ministrul de Finante al Romaniei, Sebastian Vladescu, a minimizat propunerea in urma cu o saptamina, spunind ca este inca la stadiul de idee. în plus, sint voci care spun ca aceasta taxa oricum nu ar imbunatati sistemul sanitar al Romaniei", comenteaza jurnalistii de la Der Spiegel.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.