Internațional

Protestele imigrantilor ilegali dezvaluie rasismul si xenofobia din Italia

Ziarul de Vrancea
11 ian 2010 433 vizualizări
Mai mult, guvernul Berlusconi se foloseste de deportarea imigrantilor pentru a obtine oportunitati de afaceri

Rasismul si xenofobia s-au intensificat in Italia, inclusiv in discursul politicienilor, in ultimii doi ani fiind inregistrate peste 300 de cazuri de violente impotriva persoanelor de etnie roma, a africanilor si a cetatenilor romani. Potrivit The Guardian, organizatiile ce militeaza pentru apararea drepturilor omului si sindicatele si-au exprimat ingrijorarea pina cind numeroase institutii europene si din cadrul Natiunilor Unite, precum Consiliul Europei si Organizatia Internationala pentru Munca, au cerut Guvernului italian sa raspunda acuzatiilor de xenofobie si discriminare a muncitorilor straini, legali sau ilegali.

Vaticanul a condamnat de asemenea climatul excesiv de rasism alimentat de politicieni iresponsabili. Partidul Democrat, aflat in opozitie, a reusit numai sa faca tardiv anumite critici timide in acest sens, noteaza The Guardian. Presedintele Camerei inferioare a Parlamentului, neofascistul Gianfranco Fini, a parut a fi mai progresist in momentul in care a fost redusa perioada de asteptare in vederea obtinerii cetateniei. în vreme ce Fini incearca sa reprezinte o alternativa, o dreapta democratica, ministrul de Interne, Roberto Maroni, din cadrul formatiunii Liga Nordului, este cu siguranta un extremist, subliniaza The Guardian.

Sub pretextul asigurarii securitatii, Maroni a demarat in mai 2009 o politica de "deportare" prin interceptarea in apele internationale a ambarcatiunilor cu imigranti africani ce incercau sa ajunga in Sicilia si trimiterea acestora inapoi in Libia, desi înaltul reprezentant al Natiunilor Unite pentru refugiati s-a opus practicii ce incalca in mod deschis Conventia de la Geneva din 1951 privind statutul refugiatilor.


Afaceri prospere in fostele colonii


Potrivit The Guardian, Italia se foloseste de deportarea imigrantilor pentru a obtine oportunitati de afaceri. în 2008, premierul italian Silvio Berlusconi a semnat un acord pentru despagubirea "coloniala" a lui Muammar Kadhafi. Acordul prevedea realizarea de investitii in valoare de cinci miliarde de euro in infrastructura si locuinte pe o durata de 25 de ani si o crestere a volumului de petrol libian destinat pietei italiene. Guvernul italian, cu sprijinul lui Kadhafi, a reusit sa duca problema imigrantilor si mai departe, prin intermediul unui proiect de 10 milioane de euro finantat de Comisia Europeana ce vizeaza infiintarea de patrule de-a lungul frontierei sudice a Libiei cu colaborarea Italiei, a altor state europene si a Agentiei europene Frontex.

Ipocrizia Guvernului italian nu se opreste aici, subliniaza The Guardian. Presedintele statului Eritreea, Isaias Afewerki, este considerat de ONU unul din cei mai brutali dictatori din lume, iar regimul sau a fost acuzat de secretarul american de Stat, Hillary Clinton, de sprijinirea militantilor radicali islamisti cu legaturi cu reteaua al-Qaida din Somalia. în schimb, in opinia premierului italian, acesta este doar un bun partener de afaceri. în fosta colonie italiana, investitiile italiene sint alimentate de compania Italcantieri, ce are legaturi cu familia Berlusconi, de proiecte in domeniul turismului la Marea Rosie si de firme in domeniul textilelor ce beneficiaza de forta de munca ieftina.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.