Internațional

Iarna siberiana a dat Europa peste cap

Ziarul de Vrancea
9 ian 2010 539 vizualizări
Transporturile erau perturbate vineri de noi ninsori in mai multe regiuni din Europa, in timp ce Marea Britanie a inregistrat un record de ger in Scotia.

Mercurul din termometre a scazut in noaptea de joi spre vineri la -21,6 grade Celsius la Altnaharra, un sat din Scotia, ceea ce reprezinta un record in Marea Britanie, in aceasta iarna. De altfel, infrastructurile fac cu greu fata acestui val de frig, cel mai puternic din ultimii 30 de ani din Scotia. Cel putin 22 de persoane au murit in Marea Britanie de la inceputul valului de frig, in urma unor incidente legate de intemperii, potrivit presei. Numeroase companii feroviare si-au avertizat pasagerii ca exista riscul unor perturbari, iar transporturile rutiere au fost ingreunate de polei, in conditiile in care unele administratii locale spun ca nu au sare pentru a imprastia pe sosele. Reteaua britanica de distribuire a gazului, ale carei capacitati sunt utilizate la maxim, a avertizat aproape 100 de companii ca trebuie sa gaseasca surse de energie alternative, o optiune prevazuta prin unele contracte. Eurostar intentiona ieri sa reduca la jumatate numarul de trenuri care traverseaza Canalul Minecii, din cauza frigului, a declarat un purtator de cuvint al companiei, dupa un incident survenit joi, cind un tren a fost blocat timp de circa doua ore, cu 260 de pasageri la bord.

In Franta, TGV-urile inregistrau intirzieri importante in sud-est, unde, in mai multe orase, in special in Orange si Avignon, cazusera intre 10-20 de centimetri de zapada, ceea ce a antrenat perturbari rutiere si pene de curent electric. Serviciile meteorologice din Franta au emis o alerta pentru 37 de departamente, lansind un avertisment in privinta ninsorilor. Tunelul Gothard, din sud, folosit pentru a ajunge in Italia din Elvetia, nu mai era accesibil incepind de dimineata camioanelor, din cauza puternicelor caderi de zapada din partea italofona a Elvetiei, dar urma sa fie redeschis in cursul zilei, potrivit politiei locale. In Spania, toate regiunile, cu exceptia Andaluziei (sud), Estremadura (vest) si arhiperlagului Canare se aflau in alerta, asteptindu-se noi ninsori, rafale puternice de vint si temperaturi scazute. Ploile puternice din ultimele zile au provocat numeroase inundatii in Andaluzia. Germania se pregatea pentru noi ninsori, care ar putea atinge 40 de centimetri in unele regiuni vineri, iar in weekend exista un risc crescut de perturbare a traficului rutieri. In Polonia, temperatura a crescut, dar zapada perturba pe alocuri transportul rutier si feroviar. Frigul a provocat moartea a noua persoane in ultimele doua zile, ceea ce a ridicat bilantul la 139 de la inceputul lui noiembrie. In Norvegia, frigul polar s-a instalat de mai multe zile. Iar mercurul din termometre a scazut la -42 de grade Celsius in satul Folldal (centrul tarii).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.