Internațional

Nu Coranul, ci diploma de inginer ii formeaza pe teroristi

Ziarul de Vrancea
9 ian 2010 1858 vizualizări
Sociologii au constatat cu stupoare ca peste doua treimi dintre teroristii ultimului deceniu au diplome de inginer n sociologii remarca o predispozitie cognitiva a inginerilor spre radicalism si spre lipsa de nuante

Umar Farouk Abdulmutallab, atentatorul din avionul cu destinatia Detroit, si Mohammed Atta si Khalid Sheikh Mohammed, creierele din spatele atacurilor de la World Trade Center au in comun nu doar fundamentalismul islamic, ci si o diploma in inginerie. E un fapt intimplator? Nicidecum. Inginerul Immam Samudra a planuit atentatul din Bali din 2002, Kafeel Ahmed, cu o diploma de master in inginerie aeronautica de la universitatea din Belfast, a incercat sa arunce in aer aeroportul din Glasgow in 2007. Doi dintre fondatorii miscarii Lashkar-e-Taiba, gruparea suspectata de organizarea atentatelor din Mumbai, predau la universitatea tehnica din Lahore. Cum se explica frecventa recrutarii teroristilor din rindul licentiatilor in inginerie? Potrivit unui studiu realizat de doi sociologi, Diego Gambetta și Steffen Herzog, citat de The Guardian, legatura dintre teroristi si inginerie nu este o coincidenta. In urma analizarii datelor privind 284 de jihadisti, sociologii au descoperit ca 69% dintre acestia au studii universitare. Dintre ei, 44% au studiat ingineria si numai 19% sint exegeti ai Islamului. Astfel, potrivit rezultatelor studiului, inginerii sunt de trei ori mai predispusi sa ajunga teroristi radicali decit absolventii de medicina, stiinte umane sau economie.


Inginerii au o inclinatie mentala spre intransigenta


Explicatia nu se datoreaza faptului ca stiintele reale sint la mare cautare printre studentii din tarile in dezvoltar ori faptului ca ar fi nevoie de studii tehnice pentru a fabrica bomabe bomba, fiindca dispozitivele folosite in atacurile teroriste sunt rudimentare. Cercetatorii Gambetta și Herzog explica totul printr-i teorie de natura economica. Frustrarea ca specialistii in inginerie nu au foarte mari oprtunitati de cariera in Orientul Mijlociu i-ar impinge in bratele radicalismului. Corutia si sistemele represive au blocat calea spre modernizare a Orientului Mijlociu, iar multi dintre inginerii care au absolvit in anii \'80 au ramas someri. In plus, sociologii vad si o predispozitie cognitiva a inginerilor spre radicalism si spre lipsa de nuante. Comparind tendintele ideologice ale studetilor-ingineri din SUA, cercetatorii au observat ca 46% dintre respondenti s-au declarat "conservatori" si "foarte religiosi". Cea mai mare proportie dintre toti studentii la alte specializari. Gambetta și Herzog vorbesc, bazindu-se pe aceste date, de o mentalitate particulara in rindul inginerilor care nu lasa loc ambiguitatilor si compromisului.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.