Internațional

Suedezul implicat in furtul inscriptiei de la Auschwitz e un fost neonazist

Ziarul de Vrancea
8 ian 2010 474 vizualizări
Un fost lider nazist suedez suspectat ca a comandat furtul inscriptiei germane "Arbeit macht frei" de la Auschwitz a declarat ieri ca a fost un intermediar si ca a ajutat politia poloneza in ancheta

"Rolul meu era sa ma duc sa caut inscriptia in Polonia. Am fost un intermediar si urma sa ma ocup de vinzare", a spus el pentru Expressen, care il prezinta, fara a-i da numele, doar sub calificativul generic "fost lider nazist". Potrivit cotidianului Fakt, este vorba despre Anders Högström, care a fondat in 1994 si a condus timp de cinci ani Frontul national-socialist, o miscare neonazista suedeza din care s-a retras in decembrie 1999. Dupa ce a plecat din partid, acesta spune ca s-a distantat de nazism si ca a facut parte dintr-o asociatie numita Exit, care ajuta tinerii sa paraseasca miscarile de extrema-dreapta. Parchetul polonez a anuntat miercuri ca a identificat trei persoane care locuiesc in Suedia - fara a le dezvalui identitatea - si a cerut sa le poata intreroga in cursul anchetei. Cinci polonezi au fost deja arestati in aceasta ancheta. Potrivit Expressen, "fostul lider nazist" suedez sustine ca vinzarea inscriptiei pentru citeva milioane de coroane suedeze urma sa serveasca la finantarea unor atentate impotriva Parlamentului si Guvernului din Suedia. "Dar nu doream sa fiu implicat in asta. Am contactat politia de cind inscriptia a fost furata si le-am dat toate informatiile pe care le aveam. Nu am comis nicio infractiune", a subliniat el.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.