Internațional

Obama i-a mustruluit pe sefii serviciilor americane de informatii

Ziarul de Vrancea
7 ian 2010 484 vizualizări
n dupa atentatul esuat in avionul de pasageri care facea legatura intre Amsterdam si Detroit, presedintele a cerut reforme pentru corectarea esecurilor din sistemele de securitate

Presedintele Barack Obama a criticat esecurile serviciilor americane de informatii care, in opinia sa, ar fi putut sa impiedice patrunderea unui suspect inarmat cu explozibili intr-un avion cu destinatia Statele Unite si a cerut reforme pentru corectarea acestor erori. De asemenea, ca urmare a atentatului esuat de la 25 decembrie, al carui autor a fost antrenat in Yemen de reteaua al-Qaida, presedintele a confirmat sistarea trimiterii de detinuti de la Guantanamo in aceasta tara, reiterindu-si promisiunea de a inchide aceasta inchisoare.

La sfirsitul unei reuniuni de circa doua ore cu directorii serviciilor de informatii, dar si cu vicepresedintele Joe Biden si numerosi secretari importanti ai administratiei, Barack Obama s-a aratat vizibil nemultumit, criticind fara concesii un "esec" ce ar fi putut avea consecinte "dezastruoase". Potrivit unui oficial american de rang inalt, Barack Obama a adoptat in cadrul reuniunii un ton mai sever, subliniind ca Statele Unite au evitat "la limita" o catastrofa. Atentatul "a fost impiedicat de persoane curajoase si deoarece a functionat dispozitivul (de securitate) si acest lucru este inacceptabil", a adaugat el.

La 25 decembrie, un nigerian in virsta de 23 de ani, Umar Farouk Abdulmutallab, a reusit sa urce, avind asupra sa explozibili, la bordul unui avion al companiei Northwest care facea legatura intre Amsterdam si Detroit si care avea la bord 290 de persoane. Bomba sa artizanala nu a functionat si el a fost imobilizat de pasageri. Ancheta a aratat ca tatal suspectului alertase in noiembrie diplomatia americana despre radicalizarea fiului sau, dar aceste informatii nu au fost nici confirmate, nici partajate de diferitele autoritati.


Cu bomba in buzunar, prin doua aeroporturi


Aceasta lacuna majora intervine la opt ani de la atacurile de la 11 septembrie (soldate cu moartea a 3.000 de persoane) si in pofida miliardelor de dolari investiti de Statele Unite pentru imbunatatirea nivelului de securitate si a serviciilor de informatii, lasind la o parte operatiunile militare din Afganistan si Irak.

Cu arsuri foarte grave si retinut in urma tentativei sale, suspectul a furnizat politistilor care l-au interogat informatii "utile si folositoare", a afirmat purtatorul de cuvint al Casei Albe, Robert Gibbs. Potrivit Parchetului olandez, supectul se afla deja in posesia explozibililor inainte de a ajunge la aeroportul Amsterdam-Schiphol pe care l-a tranzitat, ceea ce inseamna ca a reusit ca se sustraga controalelor de securitate de la cel putin doua aeroporturi avind asupra sa o bomba artizanala.

Washingtonul a decis sa impuna controale dure pentru pasagerii originari sau care provin din 14 tari considerate ca prezentind riscuri. Si ministrul francez de Interne, Brice Hortefeux, sustinea ieri ca ar trebui marita lista cu zonele de risc la 20 sau 30 de tari.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.