Internațional

A murit ultimul supravietuitor al bombardamentelor atomice din Japonia

Ziarul de Vrancea
7 ian 2010 719 vizualizări
in dimineata zilei de 6 august 1945, Tsutomu Yamaguchi - care avea pe atunci 29 de ani - se afla la Hiroshima n ranit in explozia primei bombe atomice, el a plecat la Nagasaki, oras peste care americanii au aruncat la 9 august a doua bomba atomica

Ultimul supravietuitor al celor doua bombardamente atomice americane din 1945 la Hiroshima si Nagasaki a decedat luni, la virsta de 93 de ani, relateaza Agerpres. Tsutomu Yamaguchi, care suferea de cancer la stomac se nascuse in 1916 la Nagasaki, iar in timpul primului bombardament american se afla la Hiroshima intr-o calatorie de afaceri. Grav ranit, Yamaguchi s-a intors la Nagasaki, unde dupa trei zile a fost martorul celui de-al doilea atac nuclear american. O saptamina mai tirziu, pe 16 august 1945, Japonia a capitulat, punind astfel punct celui de-al doilea razboi mondial. Imediat dupa razboi, Yamaguchi a lucrat ca translator pentru fortele americane la Nagasaki si ulterior ca profesor. A inceput sa-si scrie memoriile dupa decesul fiului sau (in 2005, tot de cancer), care in 1945 era un copil. Yamagucki a aparut in 2006 intr-un film documentar, "Niju Hibaku" (Dubla iradiere), impreuna cu un alt supravietuitor al bombardamentului atomic ("hibakusha", cum este numit in arhipelagul nipon) si a transmis un mesaj de pace Natiunilor Unite, cu ocazia difuzarii peliculei, la sediul ONU din New York. în martie anul trecut, Yamaguchi a fost recunoscut oficial drept ultim supravietuitor al dublului "hibakusha". în iunie, japonezul i-a transmis presedintelui american Barack Obama o scrisoare de incurajare, declarind ca a fost emotionat de apelul la dezarmare globala lansat in cadrul vizitei sefului Casei Albe la Praga, in aprilie 2009. Internat in luna august a anului trecut, deoarece se simtea rau, japonezul a fost vizitat in decembrie de regizorul american James Cameron, cu care a discutat despre realizarea unui film artistic inspirat din istoria traita de Yamagucki.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.