Internațional

Un tinar torturat de politie a dus la condamnarea Republicii Moldova la CEDO

Ziarul de Vrancea
6 ian 2010 546 vizualizări
Curtea Europeana a Drepturilor Omului a condamnat ieri Republica Moldova în cazul unui tinar care a fost batut si torturat în 2000 într-un comisariat din Chisinau, unde a fost detinut sub acuzatia de furt.

Reclamantul, Aurel Paduret, nascut in 1979, era student in momentul retinerii. La 31 martie 2000, el a fost arestat la primele ore ale diminetii de la domiciului sau, apoi transportat la comisariat, in urma unui denunt privind participarea la un furt. Justitia nu a retinut in final nici o acuzatie impotriva lui in acest dosar.

Tinarul afirma ca a fost lovit cu picioarele si pumnii in ziua arestarii, suspendat de o bara de metal cu miinile si picioarele legate la spate (tortura prezentata drept "spinzurarea palestiniana") si i s-a introdus de mai multe ori o sticla in anus. în urma acestor rele tratamente, el a depus plingere impotriva presupusilor tortionari, dintre care doi au fost identificati, deschizind calea unei lungi proceduri judiciare.

în 2002, cei doi politisti au fost condamnati la doi ani de inchisoare, dintre care un an cu suspendare. Unul dintre cei doi politisti a decedat in august 2004, iar celalalt a fost din nou condamnat in decembrie 2005 pentru "violenta", dar nu si-a executat pedeapsa din cauza prescrierii faptei. Un al treilea barbat, neidentificat, care a fost prezent la "interogatoriu", nu a fost niciodata chestionat.

"Nu doar ca reclamantul a fost torturat cind se afla in detentie provizorie, dar, in plus, autoritatile (...) nu au anchetat relele tratamente intr-un termen rezonabil", a mentionat Curtea, care a subliniat ca Republicii Moldova a incalcat articolul 3 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului, care interzice tortura. Reclamantul va primi 20.000 de euro drept despagubiri morale si 1.650 de euro pentru cheltuielile de judecata.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.