Internațional

Nicolae Popa FNI si-a luat doi avocati de frica extradarii

Ziarul de Vrancea
5 ian 2010 543 vizualizări
O prima cerere de eliberare din arest i-a fost respinsa n el are de ispasit in Romănia o pedeapsa de 15 ani de inchisoare n in acelasi dosar a mai fost condamnata si Ioana Maria Vlas

Politia Nationala din Indonezia a respins oficial solicitarea de suspendare a masurii de retinere a lui Nicolae Popa, condamnat in absentia in Romania pentru fraudarea a peste 10.000 de persoane intr-o masiva schema piramidala, relateaza Agerpres, citind publicatia Jakarta Globe. "Nu putem da curs la ceea ce Nicolae Popa a cerut prin intermediul celor doi avocati ai sai, de a i se suspenda detentia, de vreme ce el nu este detinutul nostru. El este cautat de Interpol, la cererea Politiei Romane", a declarat generalul Ito Sumardi, seful detectivilor din cadrul Politiei Nationale indoneziene. "Avocatul ar trebui sa-si sfatuiasca clientul sa adreseze aceasta cerere direct Interpolului, si nu noua", a mai adaugat el.

Totusi, avocatul Henry Yosodiningrat a spus ca, "desi arestarea lui Popa s-a facut in baza unei solicitari a Politiei Romane, Politia Nationala indoneziana a emis si ea un mandat cu arestare pentru a-l putea baga dupa gratii. Deci nu este o greseala daca solicitam politiei sa ii suspende detentia. Popa a promis sa coopereze, iar noi vom oferi o garantie personala" ca nu va incerca sa fuga din tara.

De asemenea, avocatul a mai precizat ca Nicolae Popa nu a venit in Indonezia ca turist. "El a trait in Indonezia mai bine de noua ani si nu a comis aici nici o infractiune. Nu exista suficiente motive pentru a-l tine dupa gratii cit timp asteapta procesul privind extradarea. Nu este un terorist sau o persoana care a incalcat drepturile omului, el are doar dispute legate de bani in tara sa", a mai spus unul dintre avocatii sai.

Popa a fost arestat pe 3 decembrie si este retinut la sediul Politiei Nationale din sudul capitalei Jakarta. Indonezia nu are deocamdata incheiat un acord de extradare cu Romania. Legea din 1979 privind extradarile prevede ca tara care face solicitare trebuie sa depuna o cerere oficiala de extradare la Ministerul Justitiei, prin canale diplomatice, iar daca intre Indonezia si respectiva tara nu exista un acord de extradare, presedintele indonezian trebuie sa ia o decizie in acea privinta.

Nicolae Popa a fost condamnat in 2006, de un tribunal din Bucuresti, la 15 ani de inchisoare in dosarul Fondului National de Investitii. Alaturi de Popa, fost manager al grupului financiar Gelsor, in dosar a mai fost inculpata si condamnata si Ioana Maria Vlas.

Peste 100.000 de persoane si-au pierdut banii depusi la FNI, iar statul roman, care le garantase investitia, a fost nevoit sa plateasca despagubiri in valoare de peste 100 milioane euro, precizeaza Jakarta Globe.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.