Internațional

Catalanii interzic coridele

Ziarul de Vrancea
4 ian 2010 493 vizualizări
Luptele cu tauri isi traiesc ultimele zile in Spania, dupa ce tinara generatie a intors spatele acestui sport singeros, scrie The Independent

Parlamentul din Catalonia a decis, cu 67 de voturi pentru si 59 - impotriva, interzicerea coridelor in aceasta regiune de traditie. De teama unor eventuale proteste, multi dintre parlamentari au votat in secret, apasind butonul aparatului de vot sub birou. Masura adoptata in prima zi a anului 2010 va intra in vigoare in luna mai. Potrivit unui sondaj, 80% dintre catalani se opun luptelor cu tauri. In Barcelon, doar una dintre arene continua sa functioneze, iar orase-simbol ca Gerona, Lloret de Mar si Tarragona nu dispun in prezent de nicio astfel de arena. Protestele impotriva sportului dateaza din 1909, cind, pe strazile din Barcelona, un numeros grup cerea interzicerea acestor lupte. Anii au trecut si contestatarii s-au inmultit, astfel incit, in 2009, s-a reusit stringerea a 180.000 de semnaturi, pentru ca petitia sa fie dezbatuta in Parlament. Cele mai multe dintre semnaturi au fost strinse de gruparile care lupta pentru drepturile animalelor. "Interzicerea taurilor in Catalonia ar fi egala cu intocmirea unui certificat de deces a unui cadavru existent de ceva vreme", spune un jurnalist dedicat acestui sport, Juan Ilian. "Si chiar daca nu il interzic, sportul ramine pe patul de moarte", adauga el.


Aproape toata Spania se opune


Potrivit unui sondaj Gallup, efectuat in 2009, 76% dintre spanioli se opun coridelor. Totusi, doar 50% dintre ei cred ca sportul ar trebui interzis prin lege. Un alt sondaj arata ca fanii acestui sport au, de regula, virste de peste 45 de ani. "Luptele cu tauri nu fac parte din cultura tinerilor spanioli, asa cum se intimpla in urma cu citeva decenii", explica un activist pentru drepturile animalelor, Johanna Mayrhofer. Singurele regiuni in care corida este inca foarte populara sint Andaluzia si Madrid. In Madrid, toreadorii au parte de o imensa mediatizare, atit prin presa de profil, cit si cu ajutorul industriei filmului. Presedintele unui grup pentru drepturile animalelor, Antonio Moreno, spune ca initiativa din Catalonia este binevenita. "La mijlocul anilor \'90, luptele au fost interzise in Insulele Canare. Dar cu votul din Catalonia se face primul mare pas pentru interzicerea sportului in Spania continentala", crede acesta.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.