Internațional

Tentativa de linsaj pentru caricaturi cu Mahomed

Ziarul de Vrancea
4 ian 2010 880 vizualizări
Noul an a debutat in Europa sub spectrul razbunarii islamismului radical n in prima zi a lui 2010, un somalez a incercat sa-l ucida pe autorul danez al controversatelor caricaturi cu Mahomed, care au provocat in 2005 un val de proteste fara precedent in lumea araba n

Inceput de ani infricosator pentru spiritul european. Dupa 5 ani, islamistii radicali, afiliati gruparilor teroriste, inca pun la cale uciderea "necredinciosului" danez care a l-a luat in deridere pe Mahomed. Un somalez in virsta de 28 de ani, inarmat cu un topor, a fost arestat vineri seara de politia daneza, la putin timp dupa ce a intrat in casa lui Kurt Westergaard, autorul controversatelor caricaturi cu profetul Mahomed, cu intentia de a-l ucide. Tinarul, care traieste in Danemarca, dar a carui identitate nu a fost dezvaluita, este apropiat de o miscare islamista radicala somaleza "" shebab - precum si de responsabili ai retelei al-Qaida din Africa de Est, au precizat serviciile de informatii ale politiei daneze (PET). Cu putin timp inainte de miezul noptii, politistii danezi chemati in ajutor de caricaturist au tras asupra agresorului, care i-a amenintat cu toporul si un cutit, a declarat Bent Preben Nielsen, inspector-sef al politiei din Jutland-Est. "Cind s-a apropiat la mai putin de doi metri cu toporul si cutitul, patrula a deschis focul si l-a atins la piciorul sting si la mina dreapta", a spus el. Kurt Westergaard, amenintat de mai multe ori cu moartea dupa publicarea, in urma cu patru ani, de un ziar danez a desenului sau care il reprezenta pe profetul Mahomet purtind un turban in forma de bomba, se afla acasa impreuna cu nepoata sa in virsta de cinci ani cind a intrat agresorul, potrivit politiei. "M-am refugiat intr-o incapere securizata, de unde am alertat politia, in timp ce el incerca sa forteze usa. Dar nu a reusit", a explicat Kurt Westergaard, vizibil marcat. "A recurs la insulte, nu-mi mai aduc aminte care, dar erau cuvinte obscene. Vorbea o daneza aproximativa si, la sfirsit, mi-a promis ca se va intoarce", a povestit caricaturistul, aflat sub protectia politiei din 2006, in urma reactiei provocata in lumea musulmana de publicarea caricaturilor in cotidianul danez Jyllands-Posten.


ste al treilea atentat impotriva caricaturistului lui Mahomed


Agresorul, care a fost transportat la spitalul din Aarhus pentru a fi operat si a carui viata nu este in pericol, este inculpat de autoritati pentru "tentativa de asasinare a lui Kurt Westergaard si a unui politist", a declarat Mikael Larsen, comisar al politiei din Jutland-Est. Serviciile de informatii ale politiei daneze, PET, au afirmat ca "tentativa de asasinare a caricaturistului Kurt Westergaard are legatura cu terorismul". In acelasi timp, el este banuit de implicare in activitati teroriste in perioada in care s-a aflat in Africa de Est si ca a fost membru al unei retele teroriste infiintate in Danemarca, aflata multa vreme sub supravegherea PET. Alte doua persoane au fost arestate in 2006 pentru ca au planificat asasinarea lui Kurt Westergaard, care, de patru ani, a primit numeroase amenintari, in urma carora se afla sub protectia atenta a politiei. Cele 12 caricaturi controversate ale profetului Mahomed au fost publicate pentru prima oara in 2005 in cotidianul danez Jyllands-Posten. Considerate ofensatoare de numerosi musulmani, ele au declansat un val de manifestatii violente, in principal in lumea islamica, in ianuarie si februarie 2006, indreptate impotriva reprezentantelor diplomatice ale Danemarcei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.