Internațional

Prima pandemie gripala a secolului XXI, mai putin periculoasa decit se anticipase

Ziarul de Vrancea
30 dec 2009 654 vizualizări
Prima pandemie gripala a secolului XXI, care a generat o mobilizare mondiala, pare a fi mai putin periculoasa decit se anticipase, dar virusul, care nu este "atit de mortal precum cel al gripei aviare", a provocat moartea a numerosi tineri.

"In mod clar, nu avem de-a face cu un virus atit de mortal precum cel al gripei aviare", a declarat medicul Isabelle Nutall din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), care a declarat la 11 iunie starea de pandemie la nivel mondial. "Aceasta este prima oara cind se gestioneaza o astfel de problema la nivel mondial. Aceasta mobilizare a facilitat producerea unui vaccin in timp record", a precizat Sylvie Briand, care conduce departamentul referitor la gripa din cadrul OMS. "Nu este hecatomba, dar aceasta pandemie provoaca o mortalitate neobisnuita in rindul tinerilor, inclusiv a celor sanatosi", sustine un specialist francez, profesorul Antoine Flahaut. "Spre deosebire de virusurile sezoniere, virusul pandemic patrunde atit de mult in plamini si cauzeaza mai multe sindroame de dificultati respiratorii acute in rindul tinerilor", a precizat doctorul Briand. Potrivit estimarilor autoritatilor federale, in Statele Unite pandemia a afectat la jumatatea lunii noiembrie circa 50 de milioane de persoane, soldindu-se cu "circa 10.000 de morti, dintre care 1.100 de copii si 7.500 de tineri". Exista mai multi copii si tineri spitalizati sau ucisi decit in urma unei gripe normale, potrivit Centrului american de control al bolilor (CDC).

Femeile insarcinate si persoanele afectate de obezitate extrema s-au dovedit a fi deosebit de vulnerabile in fata noului virus. O alta constatare este ca persoanele cu virste de peste 65 de ani, aparent mai putin afectate de virus datorita unei posibile expuneri anterioare, au un risc mai ridicat de a muri odata cu contractarea virusului A/H1N1.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.