Internațional

Catastrofele naturale au costat 50 de miliarde de dolari in 2009

Ziarul de Vrancea
30 dec 2009 551 vizualizări
cel mai costisitor dezastru natural din 2009 a fost furtuna Klaus

Catastrofele naturale din acest an au generat costuri de circa 50 de miliarde de dolari, un sfert fata de nivelul de la sfirsitul lui 2008, potrivit estimarilor prezentate de grupul de reasigurare Munich Re. Munich Re, cel mai mare grup de reasigurare din lume dupa venituri, a aratat intr-un raport ca, in timp ce costurile catastrofelor naturale din acest an se plaseaza cu mult sub media de 115 miliarde de dolari pe an a ultimilor 10 ani, trendurile indica o crestere a incidentei si violentei dezastrelor meteorologice, unele dintre acestea legate si de incalzirea globala. Pierderile asigurate, respectiv costurile care trebuie suportate de companiile de asigurare si reasigurare, sint estimate la circa 22 miliarde dolari, mai putin de jumatate fata de valoarea de anul trecut. Cel mai costisitor dezastru natural din 2009 a fost furtuna Klaus, care a afectat nordul Spaniei si sud-vestul Frantei in ianuarie si a generat costuri de 5,1 miliarde de dolari, din care trei miliarde de dolari pierderi asigurate. In ceea ce priveste pierderile de vieti omenesti, Asia este continentul afectat cel mai sever de catastrofe naturale. Munich Re aminteste de cutremurul care a provocat moartea a 1.200 de persoane in Sumatra si de cei 1.700 de morti lasati in urma de mai multe furtuni care au lovit in acest an Vietnamul si Taiwanul. Compania germana a aratat ca fenomenele meteorologice extreme au continuat sa creasca in incidenta si intensitate in 2009, trendul indicind pierderi tot mai mari generate de astfel de catastrofe in urmatorii ani care ar putea fi macar partial prevenite. Catastrofele naturale provocate de fenomene meteorologice extreme au generat costuri totale de circa 1.600 miliarde de dolari din 1980 pina in prezent. In acest context sint din ce in ce mai multe semnale ca incalzirea globala are partea ei de vina pentru numarul din ce in ce mai crescut de dezastre naturale. între 7 si 18 decembrie, la conferinta de la Copenhaga sub egida ONU, delegatiile a 192 de state, dintre care 100 de sefi de stat, au incercat sa ajunga la un acord care sa permita limitarea incalzirii globale si evitarea modificarilor climatice majore, Uniunea Europeana angajindu-se sa acorde un ajutor de 7,2 miliarde de euro statelor sarace, care sint din ce in ce mai afectate de fenomen.

Grafica de C. Pavel


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.