Internațional

Occidentul, amenintat de generatia teroristilor crescuti in Londra

Ziarul de Vrancea
29 dec 2009 748 vizualizări
Obama a ordonat revizuirea listei cu persoanele care au interdictie pe avioanele spre SUA n Londra suspecteaza ca o noua generatie de teroristi, crescuti in Marea Britanie si pregatiti in Yemen vor lua cu asalt avioanele in umatoarele luni

Barack Obama a ordonat ieri o revizuire scrupuloasa a listei cu persoanele sub supraveghere si care au interdictie pe avioanele spre SUA, dupa tentativa de atentat comisa de un tinar nigerian vineri la bordul unui avion. Bazele de date folosite de agentiile americane de securitate erau verificate ieri pentru ca se pare ca acuzatul, Umar Farouk Abdulmutallab, un nigerian de 23 de ani care a incercat sa aruncer in aer un Airbus A330 cu 290 de persoane la bord figura pe o lista cu 550.000 de nume de cind radicalizarea sa fusese semnalata chiar de propriul tata ambasadei americane din Abuja, in noiembrie. In afara de lista cu jumatate de milion de suspecti, circa 18.000 de nume se afla pe o lista mai atent supravegheata si alte 4.000 au interdictie de zbor. Insa tinarul nu avea interdictie de a zbura in SUA, nici nu era considerat ca trebuind sa fie atent verificat in aeroporturi. Obama "vrea sa revizuiasca unele dintre proceduri si sa stabileasca daca ele trebuie actualizate", a adaugat el.

Ministerul britanic de Interne apreciaza ca nigerianul nu a actionat singur si a dat asigurari ca politia britanica incearca sa stabileasca "ce s-a intimplat cind se afla in aceasta tara, daca a fost radicalizat in aceasta tara, dar a avut legaturi cu cineva care s-ar putea afla in spatele acestui complot". Umar Farouk Abdulmutallab, fiul unui bancher si fost ministru, isi schimbase recent comportamentul. "Disparitia sa si intreruperea comunicatiilor, care i-au facut pe parinti sa alerteze agentiile de securitate, nu corespundea deloc personalitatii sale si constituie evolutii foarte recente", a spus familia Abdulmutallab.


Extremistii britanici din Yemen au in jur de 20 de ani


Scotland Yard se teme ca 25 de musulmani nascuti in Marea Britanie, ce se antreneaza in prezent in tabere teroriste secrete din Yemen, planuiesc atentate vizind avioane occidentale. Tot in Yemen si-a pregatit atacul si nigerianul Umar Abdulmutallab. Extremistii britanici din Yemen au in jur de 20 de ani si sint originari din Bradford, Luton si Leytonstone (estul Londrei). Ei ar urma sa se intoarca in Marea Britanie la inceputul lui 2010 si sa astepte instructiuni din partea al-Qaida privind momentul in care sa atace. "Marea teama este ca Abdulmutallab este primul din mai multi care sint dispusi sa atace avioane si sa ucida zeci de mii. Stim ca se afla patru sau cinci celule radicalizate de musulmani britanici in Yemen. Ar urma sa se intoarca in citeva luni, cind se vor afla sub supraveghere constanta", a declarat o sursa din Scotland Yard. Cei 25 de suspecti, de origine pakistaneza sau somaleza, s-au radicalizat in moscheile din Marea Britanie. Unii dintre ei au studiat informatica, altii au fost membri ai unor bande. Ei au intrat in atentia autoritatilor atunci cind au plecat in Yemen de pe aeroporturi britanice, in primavara si vara. In aproape fiecare caz, biletele au fost platite cash si cumparate cu mai putin de o saptamina inainte de zbor. "Probabil ca imamii le-au promis recompense in ceruri pentru ca au devenit atentatori sinucigasi dispusi sa ucida occidentali", a adaugat oficialul din Scotland Yard.



Pentrita, un explozibil foarte puternic


Pentrita, una dintre cele doua substante folosite in atentatul esuat al nigerianului, este un explozibil foarte puternic, ce poate fi activat fie de un detonator, fie de caldura puternica.

Asociata cu o sursa de caldura, pentrita explodeaza la 175 de grade Celsius. Pentrita poate fi utilizata si singura, dar si in combinatie cu RDX (cunoscut si ca hexogen sau ciclonita), care impreuna cu un liant (polimer) si un plastifiant, formeaza un material maleabil. Explozibilul plastic obtinut astfel este activat printr-un detonator, care contine, la rindul sau, o cantitate mica de pentrita. Detonatorul este legat la o sursa de energie electrica. Astfel de dispozitive au fost folosite la aruncarea in aer a avionului Boeing 747 al PanAm deasupra Lockerbie (Scotia), in decembrie 1988 (270 de morti). Si britanicul Richard Reid, acuzat ca a incercat sa arunce in aer un avion ce zbura de la Paris la Miami, in decembrie 2001, avea pentrita ascunsa in pantofi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.