Internațional

Puterea iraniana stringe latul in jurul opozitiei

Ziarul de Vrancea
29 dec 2009 978 vizualizări
Arestari in serie la Teheran, dupa protestele singeroase de duminica n mai multe personalitati apropiate puterii au cerut intensificarea represiunii impotriva opozitiei

Puterea iraniana a strins latul in jurul opozitiei, printr-o serie de arestari ieri, a doua zi dupa una dintre cele mai violente zile de manifestatie dupa realegerea contestata a lui Mahmoud Ahmadinejad, in luna iulie. Opt persoane si-au pierdut viata in manifestatiile de duminica, din Iran, a anuntat luni postul de stat in limba engleza Press-TV, citind Consiliul Suprem pentru Securitate Nationala (SNSC). Aceasta mobilizare a opozitiei impotriva lui Ahmadinejad a fost cea mai de amploare si cea mai singeroasa dupa manifestatiile care au urmat realegerii contestate, din luna iunie, a acestuia si care s-au soldat cu moartea a 36 de persoane, potrivit Guvernului, 72 potrivit opozitiei. Ieri, mai multe personalitati apropiate puterii au cerut intensificarea represiunii impotriva opozitiei si, potrivit site-ului parlamentarilor de opozitie Parlemannews.ir, cinci personalitati de opozitie au fost arestate. Morteza Haji, fost ministru si director general al fundatiei Baran a fostului presedinte reformator Mohammad Khatami, si adjunctul sau Hassan Rassouli, au fost retinuti. De asemenea, trei dintre principalii consilieri ai fostului premier Mir Hossein Moussavi - Ali Reza Beheshti, Ghorban Behzadian-Nejad si Mohammad Bagherian - au fost arestati, potrivit aceleiasi surse. Moussavi, rival invins al presedintelui Ahmadinejad in alegeri, a devenit unui dintre liderii opozitiei. Si jurnalistul Emadeddin Baghi, militant pentru drepturile omului, precum si alti activisti ai opozitiei reformatoare au fost arestati. Totodata, fostul ministru al Afacerilor Externe iraniene, Ibrahim Yazdi, lider al Miscarii de Eliberare a Iranului (MLI, liberala, de opozitie), a fost arestat. "A venit momentul sa convocam in justitie sefii miscarii ipocrite si de conspiratie, in special pe Moussavi", a declarat seful Comisiei pentru justitie a Parlamentului, Ali Shahrokhi. Si ayatollahul conservator Ahmad Khatami a cerut justitiei sa nu mai "dea dovada de toleranta fata de capii conspiratiei", adica opozitiei.


2010, anul pericolelor pentru Iran


2010 se anunta un an al pericolelor pentru Iran. La 30 de ani de la revolutia islamica, manifestatiile care au izbucnit dupa scrutinul prezidential din 12 iunie si reprimarea singeroasa au aruncat tara intr-una dintre cele mai grave crize din istoria sa. Numeroase figuri ale regimului si-au intensificat criticile fata de un rezultat considerat fraudulos, facindu-l pe Ghidul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, sa-i ia aparara lui Ahmadinejad in speranta ca va inabusi contestarea, dar fara succes. Manifestatiile au scos sute de mii de oameni in strada, provocind o reprimare severa - 36 morti, potrivit guvernului, cel putin 72, potrivit opozitiei - care a intensificat criticile la adreasa puterii. La sase luni de la scrutin, sloganuri ostile lui Ahmadinejad, ca "Da-ne inapoi voturile furate" sau "Moarte dictatorului" continua sa adune periodic opozanti la Teheran, ca zilele trecute, cind opt persoane au murit in manifestatiile violente din Teheran. Opozantii profita de cea mai mica manifestatie oficiala pentru a iesi in strada, in pofida miilor de arestari si a zecilor de condamnari ce au fost pronuntate. Acuzatiile legate de abuzuri comise asupra detinutilor au socat tara. Pentru a inabusi contestarea, guvernul a incercat sa controleze informatia, interzicind mai ales presei straine sa acopere manifestatiile si arestind multi jurnalisti. De asemenea, s-a lansat intr-un veritabil razboi de gherila electronic impotriva opozantilor, taind legaturile internet si retelele de telefonie mobila in cursul manifestatiilor, pentru a incerca sa impiedice organizarea lor si transmiterea de fotografii si informatii spre exterior. Iranul este amenintat cu noi sanctiuni economice ONU dupa condamnarea sa de catre Agentia Internationala de Energie Atomica in noiembrie, pentru ca a ascuns construiera celei de a doua centrale de imbogatire a uraniului. Ahmadinejad a replicat anuntind construirea a zece noi centre de imbogatire a uraniului si spunind ca este imposibil ca Iranul sa fie izolat de sanctiuni.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.