Internațional

Lupte de strada la Teheran

Ziarul de Vrancea
28 dec 2009 732 vizualizări
Mai multi manifestanti au fost ucisi ieri in capitala Iranului, in confruntari cu fortele de securitate

Mai multi protestatari au fost ucisi si numerosi altii au fost raniti sau arestati duminica, la Teheran, in timpul unor ciocniri foarte violente, adesea cu accente de revolta populara, intre zeci de mii de opozanti ai guvernului lui Mahmoud Ahmadinejad si fortele de ordine. Patru manifestanti au fost ucisi in timpul acestor ciocniri, trei dintre ei murind in urma unor "tiruri directe" ale fortelor de securitate, care au deschis focul pe marele bulevard Enghelab, ce traverseaza capitala de la est la vest pe o distanta de 10 kilometri si unde s-au concentrat aceste proteste, a informat site-ul internet Rahesabz, apropiat opozitiei.

Acest site, unul dintre principalele forumuri de discutie ale opozitiei iraniene de la realegerea contestata a presedintelui Mahmoud Ahmadinejad, sustine ca unul dintre reporterii sai a asistat la moartea a trei manifestanti ucisi de fortele de ordine si citeaza marturii directe despre moartea celui de-al patrulea.

Seful politiei din Teheran, Azizollah Rajabzadeh, a dezmintit insa informatiile cu privire la moartea unor manifestanti. "Pina in prezent nu am primit nici o informatie despre existenta unor persoane ucise de politie", a declarat el. "în schimb, un anumit numar de politisti au fost raniti in revoltele de astazi", a adaugat oficialul. Rajabzadeh sustine ca politia nu a deschis focul, iar fortele de ordine nici macar nu sint echipate cu arme de lupta.

Zeci de mii de manifestanti au invadat simultan diferite puncte ale bulevardului Enghelab, luind adesea prin surprindere fortele de ordine. Manifestantii au profitat de afluenta legata de ceremoniile de Ashura, ziua de doliu religios prin care se comemoreaza moartea lui Hossein, imam venerat al islamului siit. în scurt timp s-au produs numeroase incaierari, adesea foarte violente, intre manifestanti si fortele de ordine desfasurate pe aceasta mare artera, deja teatru al marilor manifestatii din iunie impotriva realegerii presedintelui Ahmadinejad. Protestele din iunie s-au soldat cu 36 de morti, potrivit Guvernului, in timp ce opozitia sustine ca au fost 72 de victime.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.