Internațional

Profil de terorist aero: tinar, cu tata milionar

Ziarul de Vrancea
28 dec 2009 683 vizualizări
In suspectul în atacul esuat împotriva unui avion american de pasageri are doar 23 de ani, iar tatal sau este fost ministru si personalitate reputata în Nigeria n atacatorul a folosit o tehnica noua, reusind sa se urce la bordul avionului cu ingredientele explozive ascunse in captuseala hainelor

Nigerianul care a incercat sa arunce in aer un avion american care se deplasa pe ruta Amsterdam-Detroit, vineri, a folosit un amestec de praf exploziv si lichid, o tehnica noua, considerata de nedepistat in momentul imbarcarii. Nigerianul in virsta de 23 de ani dispunea de un explozibil puternic, pentrita (PETN), din familia nitroglicerinei, potrivit Departamentului american al Justitiei.

Potrivit actului de acuzare al suspectului, pasagerii zborului 253 al Northwest Airlines "au auzit explozii, ca niste petarde", iar unii dintre ei "au vazut pantalonii suspectului si o portiune din partea laterala a avionului in flacari". Un pasager l-a vazut, de asemenea, pe "Umar Farouk Abdulmutallab minuind ceea ce parea o seringa, pe jumatate topita si din care iesea fum".

Un oficial din cadrul serviciilor de securitate a declarat sub acoperirea anonimatului ca nigerianul a folosit "o seringa pentru a injecta un lichid chimic intr-un praf pe care il ascunsese la nivelul coapsei", o "tehnica ce nu a mai fost vazuta pina in prezent", in opinia lui.

Potrivit marturiei concordante a anchetatorilor citati de postul de televiziune american ABC, suspectul avea asupra lui 80 de grame de pentrita, cusuta in lenjeria intima. Suspectul, care venea din Nigeria, s-a urcat la bordul unui avion care pleca din Amsterdam, unde "controalele de securitate" sint "realizate conform procedurilor", potrivit primelor elemente ale anchetei, sustin serviciile coordonatorului national impotriva terorismului NCTB.

"Nu putem exclude posibilitatea ca obiecte potential periculoase sa fie introduse la bord, in special obiecte a caror detectare este dificila cu tehnologiile actuale cum ar fi dispozitivele de depistare a metalelor", explica NCTB.

Pentru Douglas R. Laird, fost director al serviciilor de securitate ale Northwest Airlines, atit timp cit dispozitivele de detectare a metalelor nu vor fi "inlocuite cu scanere corporale" pentru inspectarea pasagerilor, "pericolul nu va fi eliminat". Acest specialist in probleme de securitate apreciaza ca "daca nu se foloseste un scaner corporal, nu se poate sti ce are o persoana pe sub haine", a declarat el. Utilizarea acestor scanere este controversata. Undele acestor aparate patrund intr-adevar prin haine si traseaza pe ecran un corp dezbracat, in trei dimensiuni. Aceste scanere costa de peste 20 de ori mai mult decit un aparat cu raze X clasic.

Expertul in securitate aeroportuara Glenn Schoen a apreciat pentru CNN ca profesionistii "sunt ingrijorati" de eventuale "atacuri teroriste care ar putea sa se inspire" din tehnica folosita vineri. Cu atit mai mult va trebui sa ne temem de "dispozitivele explozive care ar putea fi asamblate la bord gratie elementelor aduse de mai multi pasageri", insista el.

Pentru a invata ceva din acest eveniment, autoritatile vor trebui sa raspunda citorva intrebari cheie, potrivit lui Thomas Fuentes, fost director adjunct al FBI: ce ne invata natura componentelor utilizate, cum au fost introduse la bord dispozitivul de declansare si produsele chimice si cum au fost ele asamblate, ce instruire a primit suspectul.


Pasagerul care l-a imobilizat pe presupusul terorist a devenit eroul Americii


Turistul olandez Jasper Schuringa, devenit eroul zborului 253 si vedeta presei americane, a relatat la CNN cum s-a napustit asupra suspectului care vroia sa arunce in aer avionul reusind sa-l imobilizeze in cele din urma. "Cind s-a auzit un «bum» in avion, ne-am trezit cu adevarat, credeti-ma. Atunci am sarit, asta-i tot. N-am stat sa ma gindesc, m-am dus acolo si am incercat sa salvez avionul", a relatat tinarul, vizibil usurat si detensionat, in ciuda bandajului de la mina sa dreapta, la care a suferit arsuri in timp ce incerca sa evite tragedia.


Terorist de bani gata, denuntat chiar de tatal sau


Autorul atentatului esuat este un tinar musulman din nordul Nigeriei, care a studiat la Londra si al carui tata, un bancher bogat, a alertat autoritatile americane in legatura cu radicalizarea religioasa a fiului sau. Umar Farouk Abdulmutallab, care abia a implinit marti 23 de ani, este fiul lui Umar Abdulmutallab, fost ministru si personalitate reputata in Nigeria, unde este mai cunoscut sub numele de Umar Mutallab. în virsta de 70 de ani, tatal sau a fost presedinte al consiliului de administratie al First Bank of Nigeria pina la recenta sa pensionare, la mijlocul lunii decembrie.

Tinarul nigerian obtinuse o viza pentru Statele Unite in iunie 2008, moment in care nu existau informatii deosebite despre suspect. Tatal sau, care a creat prima banca islamica din Nigeria, Jaiz International Bank, o institutie ce recent a primit unda verde din partea Bancii Centrale, ar fi fost surprins cind a aflat ca fiul sau a primit viza pentru America. Cu toate acestea, fostul bancher Umar Abdulmutallab s-a declarat "bulversat" de presupusul gest al fiului sau.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.