Internațional

La noua ani de la plecarea lui Milosevici,

Ziarul de Vrancea
23 dec 2009 704 vizualizări
Serbia intra in cursa cu obstacole pentru intrarea in UE

Presedintele Boris Tadici a confirmat oficial ca tara sa vrea sa faca parte din Uniunea Europeana


Dupa noua ani de la caderea lui Slobodan Milosevici, care izolase Serbia pe plan european, Belgradul se orienteaza definitiv catre UE depunindu-si ieri oficial candidatura pentru a adera la organizatie, insa integrarea in blocul european va insemna un drum lung si anevoios. Presedintele sirb Boris Tadici s-a aflat ieri la Stockholm pentru a prezenta candidatura tarii sale. Suedia este tara care asigura presedintia Uniunii Europene pina la 31 decembrie.

Odata cu depunerea candidaturii, Serbia, tara cu 7,5 milioane de locuitori, confirma "obiectivul sau strategic" de a se alatura Uniunii, procesul de aderare dindu-i un "puternic avint pentru continuarea reformelor politice si economice", se spune intr-un memorandum guvernamental. "Confirmam pentru prima oara oficial ca sintem gata sa acceptam toate valorile si sa ne achitam de toate obligatiile pe care le necesita transformarea unei societati ce vrea sa faca parte din UE", sublinia, in cotidianul Blic, Milita Delevici, sefa Biroului sirb pentru integrare europeana. "Este cu atit mai important cu cit determinarea Serbiei in ceea ce priveste UE a fost pusa in cauza in repetate rinduri", a adaugat ea.

Memorandumul guvernamental avertizeaza, totusi, ca "drumul catre aderare nu va fi nici usor, nici rapid". Estimarile in ceea ce priveste aderarea propriu-zisa a Serbiei la UE oscileaza intre 2014 si 2018. Coruptia, lupta impotriva criminalitatii organizate, o economie mai competitiva, reforma puterii judiciare, consolidarea capacitatilor administrative pentru aplicarea reformelor cerute de Europa, dezvoltarea bunei guvernari, protectia mediului sint citeva dintre sarcinile care stau in fata guvernului de la Belgrad.

Problema nerezolvata a proclamarii independentei Kosovo constituie un alt mare semn de intrebare. Aderarea pare putin probabila atit timp cit aceasta chestiune nu-si va gasi o solutie. Belgradul considera in continuare Kosovo drept provincia sa sudica, dar proclamarea independentei de catre autoritatile de la Pristina, in februarie 2008, a fost recunoscuta de 22 dintre cele 27 de state ale Uniunii.

O alta piedica in parcursul european al Serbiei ar fi soarta lui Ratko Mladici, fostul lider militar al sirbilor din Bosnia, in continuare cautat, fiind sub incidenta actului de inculpare emis de Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.