Internațional

Suparare la Londra pentru esecul conferintei pe tema incalzirii globale

Ziarul de Vrancea
22 dec 2009 592 vizualizări
Premierul britanic a acuzat "citeva tari" ca "au acaparat" negocierile de la Copenhaga

Premierul britanic Gordon Brown a acuzat "citeva tari" ca "au acaparat" negocierile de la conferinta de la Copenhaga asupra climatului si a cerut sa fie trase invataminte din modul de derulare a discutiilor, potrivit unui mesaj difuzat ieri de Downing Street. "Nu ar trebui sa ne mai confruntam niciodata cu impasul care a amenintat sa duca la esuarea acestor discutii", a spus seful guvernului britanic. "Nu ar mai trebui sa lasam vreodata un acord mondial care ar trebui sa duca la un viitor mai ecologic sa fie acaparat de citeva tari", a adaugat Brown, care nu a nominalizat tarile avute in vedere.

Ministrul britanic al Mediului, Ed Miliband, a recunoscut ca rezultatele conferintei de la Copenhaga sint "dezamagitoare" si a reprosat Chinei ca a combatut un acord care prevedea constringeri legale cu privire la reducerea emisiilor de CO2.

Conferinta de la Copenhaga a dus simbata la un acord ce inroleaza principalii poluatori, printre care SUA si China, in jurul unor ambitii limitate, pentru lupta impotriva incalzirii climatice. Desi prevede infiintarea unui fond special si a unei sume care ar urma sa creasca progresiv la 100 miliarde dolari pina in 2020, in principal pentru cele mai vulnerabile tari, acordul a fost negociat in secret, in spatele usilor inchise, in contradictie cu regulile multilaterale ale Natiunilor Unite.

Acordul le cere tarilor industrializate si tarilor in curs de dezvoltare sa-si afirme angajamentele de reducere a gazelor cu efect de sera in scris pina sfirsitul lunii ianuarie si prevede mecanisme care garanteaza transparenta aplicarii lor, insa nu fixeaza o data dincolo de care emisiile ar trebui sa scada.

De asemenea, prevede un fond de 30 miliarde dolari pe termen scurt (anii 2010, 2011 si 2012), ce ar urma sa creasca pina la 100 miliarde dolari pina in 2020, bani ce ar trebui sa ajute in special tarile cele mai vulnerabile sa se adapteze la impactul dezechilibrului climatic. Numeroase ONG-uri considera acordul ca fiind un fiasco.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.