Internațional

Semiesec la Copenhaga

Ziarul de Vrancea
19 dec 2009 762 vizualizări
Presedintele Barack Obama s-a alaturat, ieri, celor 120 de sefi de stat si de guvern reuniti la Copenhaga si a cerut semnarea unui acord, fie el si imperfect n chiar si cele mai bune oferte de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, avansate in cadrul negocierilor, vor antrena o incalzire medie de trei grade, fata de obiectivul de 2 grade

Presedintele american a solicitat liderilor prezenti la conferinta de la Copenhaga sa incheie chiar si un acord "imperfect" pentru prevenirea incalzirii globale, avertizind ca nu mai este vreme pentru aminari. "In acest stadiu, problema este sa stim daca avansam impreuna sau nu, daca preferam sa stam, in loc sa actionam", a afirmat Obama, precizind ca este sigur ca multi ar considera imperfecte conditiile discutate privind un posibil acord la Copenhaga. "Nicio tara nu va putea obtine ceea ce doreste", a mai spus presedintele american, cerind liderilor sa fie de acord sa faca compromisuri. "Am putea adopta acest acord si sa facem un pas important inainte, iar apoi sa continuam sa imbunatatim construind pe aceasta baza", le-a spus Obama celor 120 de sefi de stat reuniti la summit. "Putem sa o facem, iar toti cei care sint prezenti in aceasta sala ar lua parte la o aventura istorica, pentru asigurarea unor vieti mai bune copiilor si nepotilor nostri", a adaugat presedintele SUA. Secretarul american de stat Hillary Clinton anuntase ca SUA sint pregatite sa contribuie la un pachet de asistenta financiara de 100 miliarde dolari pe an pina in 2020, in cadrul unui acord asupra climatului, in cazul in care marile tari emergente ar da dovada de transparenta. in schimb, premierul indian Manmohan Singh a cerut la Copenhaga prelungirea negocierilor asupra climatului in 2010 pentru a ajunge la un acord, avertizind ca acordul s-ar putea dovedi dezamagitor. Scopul afisat al summitului este sa se ajunga la un acord care sa limiteze cresterea temperaturii medii a planetei la 2 grade. De zece zile, negocierile se concentreaza pe repartizarea erforturilor, atit financiare, cit si in termeni de angajamente pentru reducerea emisilor de gaze cu efect de sera. Confruntarea opune mai ales SUA si China, in timp ce tarile in curs de dezvoltare ii suspecteaza pe "cei mari" ca vor sa le marginalizeze. Declarindu-se ingrijorata de lipsa progreselor, UE le-a cerut SUA si Chinei sa discute "urgent, pina la limita extrema a flexibilitatii lor".


ONU: Planeta se va incalzi cu trei grade, potrivit angajamentelor actuale


Planeta se va incalzi cu trei grade, potrivit angajamentelor actuale de la Copenhaga, peste obiectivul vizat de doua grade, conform unei note confidentiale a ONU, care cuprinde promisiunile diferitelor tari. Potrivit notei, care citeaza experti independenti, chiar si cele mai bune oferte de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, avansate in cadrul negocierilor la summitul asupra incalzirii globale, vor antrena o incalzire medie de trei grade, in raport cu perioada preindustriala. Nota ONU, marcata ca "foarte confidentiala", subliniaza diferentele intre promisiunile de reducere a emisiilor, atit ale tarilor bogate, cit si ale tarilor in curs de dezvoltare, si "ceea ce ar fi necesar pentru a permite o stabilizare a concentratiei de emisii de dioxid de carbon in atmosfera, compatibila cu obiectivul care vizeaza doua grade". Daca aceste diferente nu vor fi reduse, "emisiile mondiale vor ramine la un ritm insustenabil care va produce un nivel al concentratiilor egal sau superior valorii de 550 de particule pe milion (ppm), dar si o crestere a temperaturii de aproximativ trei grade", se arata in document. Peste 100 de tari deosebit de expuse si vulnerabile in fata modificarilor climatice doresc o incalzire limitata la 1,5 grade, care corespunde unei concentartii de 350 ppm.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.