Internațional

Descoperirea stiintifica a anului 2009

Ziarul de Vrancea
19 dec 2009 898 vizualizări
Analizele care le-au permis cercetatorilor sa concluzioneze ca un schelet descoperit in anii '90 in Etiopia apartine celui mai stravechi stramos comun al omului si al maimutelor reprezinta "descoperirea stiintifica" a anului 2009, a anuntat revista Science, in palmaresul ei anual.

Vechi de aproximativ 4,4 milioane de ani, comparativ cu Lucy, cel mai vechi schelet de hominid cunoscut pina atunci, care are o virsta de 3,2 milioane de ani, fosilele acestei femele, ce a fost botezata Ardi, au fost descoperite intre anii 1992 si 1994. Paleoantropologii americani au asteptat 15 ani pentru a anunta aceasta descoperire, dorind ca teoria lor sa fie mai intii confirmata si de laboratoarele din strainatate. Cercetarile efectuate asupra acestei specii de hominid, care a fost denumita Ardipithecus Ramidus, "schimba maniera noastra de a privi inceputurile evolutiei umane si reprezinta incununarea a 15 ani de colaborari intense", a declarat Bruce Albert, redactorul-sef al revistei Science. Oamenii de stiinta au infirmat ipoteza potrivit careia stramosul comun al omului si al cimpanzeului era un "om-maimuta", care ar fi trait cu patru milioane de ani inaintea erei noastre, dupa ce au observat ca Ardipithecus Ramidus avea citeva trasaturi care lipseau din morfologia maimutelor africane. Acesta a fost punctul de constituire a concluziei "surprinzatoare" formulata de editorii revistei Science: maimutele antropoide din Africa "au evoluat probabil din ultimul stramos comun pe care noi (oamenii - n.r.) il impartim cu ele", facind astfel inutile studiile pe cimpanzei si pe gorile efectuate pentru a intelege propria noastra evolutie.


Alte descoperiri de top in 2009


  • Descoperirea cu ajutorul noului telescop spatial Fermi a unui nou tip de pulsari, la o distanta de 21.000 de ani-lumina de Terra.


  • Misiunea LCROSS a NASA, care, bombardind intentionat un crater amplasat la Polul Sud pe Luna, a identificat urme de vapori si de gheata la suprafata satelitului natural al Terrei.


  • Repararea "aproape perfecta" a telescopului spatial Hubble, a carui durata de viata a fost prelungita si care a primit la bordul sau noi dispozitive ce ii permit sa capteze imagini din Univers de o claritate fara precedent.


  • Sinteza rapamicinei, un medicament considerat un adevarat "elixir al tineretii vesnice". Cercetatorii americani au reusit sa prelungeasca viata soarecilor cu ajutorul acestei molecule, considerat primul produs capabil sa prelungeasca durata medie de viata a mamiferelor.


  • Revenirea terapiei genice, gratie biologilor francezi, germani si americani, care au descoperit o noua metoda de tratare a unei maladii genetice mortale care afecteaza creierul. In acest scop, ei au combinat "terapia genetica si terapia celulara bazata pe celule susa sangvine.


  • În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 0

    Adaugă comentariu
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.