Internațional

Dreapta europeana pledeaza pentru crucifixe in scoli

Ziarul de Vrancea
18 dec 2009 685 vizualizări
O ofensiva a unor alesi de dreapta din Parlamentul European pentru prezenta crucifixelor in scoli, plecind de la cazul Italiei, provoaca divergente in rindul eurodeputatilor.

Chestiunea a fost adusa in atentie de un deputat al Ligii Nordului, italian, Mario Borghezio. Iritat de o recenta decizie a CEDO care a condamnat prezenta crucifixelor in scolile italiene, alesul a depus un proiect de rezolutie - fara caracter de constringere - in numele grupului sau. Textul spune ca "aceasta chestiune a crucifixelor in scoli tine de responsabilitatea exclusiva a statelor membre si a regiunilor lor". Conservatorii din PPE, printre care membri ai partidului lui Silvio Berlusconi si membri ai partidului lui Nicolas Sarkozy, UMP, au redactat si ei un text. Ei apara "libertatea statelor membre UE de a afisa simbolurile religioase in locurile publice, atunci cind aceste simboluri tin de traditie si constituie identitatea poporului lor". Acest text a stinjenit delgatia franceza din PPE, intr-un moment in care in Franta are loc o dezbatere controversata asupra identitatii nationale. Potrivit unei surse din acest grup, alesii francezi, atasati apararii laicitatii tarii, se vor abtine la votul de joi. Cu privire la grupul socialist, si el a pregatitr un text, mai moderat, dar care recunoaste "libertatea statelor membre de a afisa public simbolurile religioase". Pina la urma, el a fost retras. In acest stadiu, textul aprobat de alesii de stinga italieni nu are nicio sansa sa fie votat de socialistii francezi, si ei foarte atasati de respectarea laicitatii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.