Internațional

Propunerile Bulgariei si Ungariei la Comisia Europeana, sub semnul intrebarii

Ziarul de Vrancea
16 dec 2009 646 vizualizări
Cei doi candidati ar putea avea probleme la audierile din Parlamentul European n noua comisie urmeaza sa-si inceapa mandatul in februarie

Candidatii desemnati de Ungaria si Bulgaria pentru postul de comisar european trebuie sa se astepte la audieri dificile in fata eurodeputatilor, in luna ianuarie, au sugerat ieri responsabili ai Parlamentului European. "Daca exista zvonuri cu privire la vreunul dintre comisari, cerem ca toata informatiile sa fie puse pe masa inaintea audierilor, in special in cazul comisarilor ungar si bulgar, deoarece asa vom putea pune intrebari", a declarat intr-o conferinta de presa liderul ecologistilor din Parlamentul European, Daniel Cohn-Bendit.

Semnele de intrebare o vizeaza in special pe reprezentanta Bulgariei, Rumiana Jeleva, care urmeaza sa preia portofoliul cooperarii si ajutorului umanitar in Comisia Barroso II incepind din luna februarie, dar si pe ungurul Laszlo Andor, numit pentru postul de comisar pentru munca si afaceri sociale.

Numirea Rumianei Jeleva, care detine din iulie functia de ministru bulgar de externe, a ridicat semne de intrebare in tara sa, din cauza lipsei sale de experienta. în plus, potrivit zvonurilor care circula pe internet in Bulgaria, sotul sau ar avea legaturi cu influente grupuri economice care desfasoara activitati ilegale. întrebata de televiziunea publica din tara in legatura cu aceste informatii, Jeleva a denuntat "o tentativa de a o compromite".

în ceea ce-l priveste pe Andor, el a fost criticat pe considerentul ca este unul dintre apropiatii fostului regim comunist de la Budapesta. Presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, i-a luat insa apararea, dupa anuntul privind numirea sa, luna trecuta.

întrebat despre cazul Rumianei Jeleva, liderul popularilor europeni, Joseph Daul, a declarat ca ea "va da explicatii in legatura cu sotul sau in deplina transparenta". Daul a precizat ca aceasta a fost si o cerere din partea PPE.

Parlamentul European urmeaza sa-i audieze la jumatatea lui ianuarie pe fiecare dintre cei 27 de comisari desemnati la sfirsitul lui noiembrie. Noua Comisie prezidata de portughezul José Manuel Barroso urmeaza sa-si inceapa mandatul in februarie, pentru cinci ani.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.