Internațional

Berlusconi, desfigurat din cauza politicilor lui

Ziarul de Vrancea
15 dec 2009 754 vizualizări
Astfel si-a motivat gestul agresorul, un barbat cu probleme mentale n premierul Italiei si-a pierdut doi dinti dupa ce a fost izbit cu un suvenir din plexiglas reprezentind o copie miniaturala a Domului din Milano

Premierul italian Silvio Berlusconi se simte bine dupa ce a fost lovit in plina figura cu un obiect de catre un individ considerat de autoritati ca ar suferi de afectiuni psihice. Berlusconi va mai ramine sub supraveghere medicala una sau doua zile, dar nu va trebui sa fie operat. Imaginile inregistrate imediat dupa incident il arata pe Berlusconi, in virsta de 73 de ani, cu fata tumefiata si insingerata, dar premierul italian a dat asigurari ca se simte bine, desi are contuzii faciale, o mica fractura a nasului si doi dinti sparti. Incidentul s-a petrecut duminica seara, dupa incheierea unui miting electoral desfasurat la Milano.

Agresorul, identificat drept Massimo Tartaglia, in virsta de 42 de ani, a fost retinut imediat si transferat la sediul politiei. Massimo Tartaglia apare in imagini cu un aer absent, inconjurat de politisti care il protejeaza de multimea furioasa. Conform agentiei ANSA, barbatul primeste de zece ani ingrijiri pentru probleme mintale.

Tartaglia l-a lovit pe Silvio Berlusconi cu o statueta cu soclu metalic, reprezentind o replica in miniatura a Domului din Milano, a precizat ANSA. Procurorul italian a apreciat ca atacul a fost premeditat, deoarece Tartaglia mai avea asupra sa si un crucifix si un spray lacrimogen.

Presedintele Italiei, Giorgio Napolitano, "a condamnat ferm acest gest grav de agresiune". "Este un gest incalificabil, pe care il condamn ferm", a spus, la rindul sau, Pier Luigi Bersani, liderul Partidului Democrat, principala forta de opozitiei. Berlusconi a mai suferit o agresiune asemanatoare cu citiva ani in urma, la Roma, cind un tinar l-a lovit la cap cu trepiedul unui aparat de fotografiat.


"L-am lovit pentru ca urasc politicile lui"


Massimo Tartaglia si-a motivat gestul prin ura pe care o are fata de premierul Italiei si fata de formatiunea acestuia, Poporul Libertatii. "L-am lovit pentru ca urasc politicile lui", a declarat Massimo Tartaglia in fata anchetatorilor, conform ziarului La Repubblica.

Barbatul le-a povestit anchetatorilor ca a ajuns in Piata Domului, unde a avut loc incidentul, dupa o intilnire esuata cu o prietena. Ajuns in fata Domului din Milano, Massimo Tartaglia a ascultat discursul lui Berlusconi, dar s-a enervat de ceea ce a auzit si a plecat rapid. însa in timp ce se indrepta spre statia de metrou a vazut masina premierului parcata si a observat ca mai multe persoane isi exprimau nemultumirea in legatura cu discursul lui Berlusconi. Din aceste cauze, a luat-o pe o strada laterala si a ajuns chiar linga Berlusconi, care dadea mina cu participantii la miting. "Cind l-am vazut, am scos obiectul din geanta", a marturisit Tartaglia.

Familia acestuia regreta incidentul, tatal agresorului declarind ca intr-adevar este un simpatizant al Partidului Democrat (de opozitie), dar nu este de acord cu astfel de agresiuni. Anchetatorii incearca sa afle daca agresorul are legaturi cu formatiuni politice sau grupuri extremiste. Tatal agresorului, Alessandro Tartaglia, sustine ca fiul sau are probleme mentale de la 18 ani, dar nu se manifesta agresiv.

"Massimo actionat singur, nu a facut niciodata parte din grupuri politice. Ieri mi-a spus ca se va intilni cu o prietena. Nu s-a manifestat niciodata violent cind era vorba de Berlusconi. Vorbim politica acasa, dar la modul obisnuit; acum nu stiu ce sa fac pentru a-mi ajuta fiul", declara Alessandro Tartaglia. La rindul sau, avocatul lui Silvio Berlusconi, Niccolo Ghedini, a declarat ca peste citeva zile se va lua decizia depunerii sau nu a unei plingeri impotriva lui Massimo Tartaglia.


Presa italiana a condamnat atacul


Presa italiana condamna la unison incidentul, considerindu-l un semn al unei polarizari periculoase in politica tarii. Il Corriere della Sera scrie ca o versiune primitiva a politicii a devenit dominanta "cu un crescendo de ostilitate pe fundalul unui razboi antropologic intre doua Italii care se urasc si sint incapabile sa discute". La Repubblica, aspru critic al lui Berlusconi, scrie despre un "ecou al violentei politice ce a marcat Italia in anii \'70". Il Sole 24 Ore scrie ca "acest incident extrem de serios din Milano ar trebui sa impuna un moment de reflectii serioase in politica, atit pentru coalitia de guvernare, cit si pentru opozitie". Potrivit La Stampa, "intreabarea reala ce trebuie pusa este daca abordarea opozitiei a devenit o campanie a urii". "Premierul a spus de multe ori asta in ultimele luni si a repetat la mitingul din Milano. Acum, dupa acest atac, totul pare sa-i dea dreptate", potrivit ziarului.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.