Internațional

Pro-rusul Ianukovici, favoritul romanilor la alegerile prezidentiale din Ucraina

Ziarul de Vrancea
14 dec 2009 706 vizualizări
Candidatul Partidului Regiunilor, Viktor Ianukovici, considerat prorus, si-a asigurat sprijinul romanilor din Ucraina la scrutinul prezidential de luna viitoare, printr-un acord care garanteaza mai multe drepturi pentru minoritatile de pe teritoriul ucrainean.

" Romanii din Ucraina il sustin pe Viktor Ianukovici la alegerile prezidentiale din ianuarie

Fara o forta politica puternica nu putem reusi", a declarat Aurica Bojescu, secretar executiv al Uniunii Interregionale "Comunitatea Romaneasca din Ucraina". Ea a precizat ca reprezentantii romanilor, rusilor si maghiarilor din Ucraina - cele mai numeroase comunitati de pe teritoriul ucrainean - au semnat la sfirsitul lunii noiembrie un acord cu formatiunea lui Viktor Ianukovici, in vederea alegerilor prezidentiale din ianuarie. Acordul prevede, in special, ca romana primeste statutul de limba regionala oficiala in zonele locuite in majoritate de romani si ca vor fi anulate recentele prevederi ale Ministerului invatamintului de la Kiev, care, in urma unui ordin semnat la inceputul anului de presedintele Viktor Iuscenko, a decis modificarea programelor scolare, astfel incit, din 2010, predarea materiilor sa se faca exclusiv in limba ucraineana. In plus, romanilor din Ucraina le-au fost promise locuri pe lista Partidului Regiunilor pentru candidatii independenti la alegerile locale din 30 mai 2010 si la parlamentare, dar si atragerea reprezentantilor comunitatii in organismele de conducere locale si regionale. Acordul de colaborare si parteneriat cu Partidul Regiunilor a fost semnat si de organizatia publica ucraineana "Miscarea publica de aparare a drepturilor Ucraina rusofona", dar si de Uniunea Democrata a Maghiarilor din Ucraina.


Peste 400.000 de romani asteapta recunoasterea drepturilor


Sustinerea acordata de romanii din Ucraina Partidului Regiunilor, formatiunea prorusa condusa de Viktor Ianukovici, nu reprezinta o premiera. La alegerile legislative anticipate din septembrie 2007, Ion Popescu, presedintele Uniunii Interregionale "Comunitatea Romaneasca din Ucraina", a obtinut pentru a patra oara un mandat de deputat in Rada de la Kiev candidind pe listele Partidului Regiunilor. Formatiunea a promis si atunci, printre altele, pastrarea scolilor cu predare in limba romana, locuri eligibile pentru romani pe listele partidului si acordarea de fonduri pentru proiectele locale. Popescu a criticat atunci puterea prooccidentala de la Kiev, care a promovat o politica "neprietenoasa" fata de minoritati, adoptind masuri in urma carora au avut de suferit scolile si bisericile romanesti, precum si reprezentantii romani din administratia locala.

Comunitatea romanilor se concentreaza cu precaderere in trei zone din Ucraina, in Transcarpatia, nordul Bucovinei si sudul Basarabiei. Potrivit MAE, comunitatea romaneasca din Ucraina numara peste 400.000 de persoane, dintre care 151.000 romani, iar 258.600 "moldoveni". Situatia romanilor din Ucraina a reprezentat unul dintre punctele fierbinti in relatiile dintre Bucuresti si Kiev. La inceputul acestui an, Kievul si Bucurestiul au convenit ca monitorizarea interguvernamentala privind respectarea drepturilor minoritatilor din Ucraina si Romania sa fie reluata in cursul anului 2009. In acelasi timp, Ucraina a promis continuarea discutiilor despre deschiderea unui institut cultural roman la Kiev, cu filiala la Cernauti. Tema a fost abordata si in 2008, dar discutiile nu s-au concretizat.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.