Internațional

Ucraina, pe marginea prapastiei

Ziarul de Vrancea
12 dec 2009 617 vizualizări
Ramasa fara banii de pensii si salarii, Kievul cere ajutor de urgenta de la FMI

Ucraina a cerut Fondului Monetar International un ajutor de urgenta de circa doua miliarde de euro, pentru a putea plati pensiile si salariile si a-si indeplini obligatiile externe, evitind astfel pericolul ca si alte state din regiune sa fie afectate. "Urmatoarele trei luni sint cruciale", a declarat vicepremierul ucrainean Hrihorii Nemiria. "A astepta nu este o optiune. Costul lipsei de actiune este mai mare decit costul actiunii si ar putea agrava situatia in regiune", a avertizat el. Avertismentul lui Nemiria pare sa aiba ca scop sa exercite presiuni asupra FMI, SUA si Uniunea Europeana, intr-o perioada dificila pentru piete financiare. Stabilitatea economiilor emergente a devenit sursa de ingrijorare dupa ce Dubai World a anuntat, spre surpriza generala, ca incearca sa obtina o restructurare a datoriei. Bruxelles-ul este ingrijorat si de securitatea importurilor de gaz ale UE din Rusia, dupa criza din luna ianuarie. Nemiria a refuzat sa dezvaluie daca Ucraina va intra in incapacitate de plata fara sustinerea FMI, dar a subliniat ca Guvernului ii va fi extrem de dificil sa plateasca salariile si pensiile si sa isi indeplineasca obligatiile externe, inclusiv platile lunare catre Rusia. "Ar fi o greseala fatala daca vom recrea riscul de destabilizare a regiunii", a spus el.


Clasa politica este profund divizata


Ucraina are una dintre economiile cu cele mai mari probleme din Europa, Produsul Intern Brut (PIB) urmind sa se contracte cu 15% anul acesta, fiind afectat de criza economica mondiala, ceea ce a obligat tara sa ceara ajutorul FMI si UE. FMI i-a virat 11 miliarde de dolari din totalul de 16,4 miliarde promise, dar in urma cu doua luni a suspendat plata celei de a patra transe din imprumut, deoarece Kievul nu a implementat reformele economice cheie cerute, printre care un buget strict pentru anul 2010. Politicienii ucraineni sint profund divizati, in conditiile in care presedintele Viktor Iuscenko, premierul Iulia Timosenko si fostul premier Viktor Ianukovici sint in campanie pentru alegerile prezidentiale de luna viitoare. Eforturile pentru a ajunge la un consens privind politicile economice, pentru a-l prezenta FMI, au esuat, in special din cauza diferendelor dintre presedinte si premier - fosti aliati, dar in prezent dusmani declarati. Tara este expusa si la presiuni din partea Rusiei, care a sistat in luna ianuarie livrarile de gaz catre Ucraina si catre Europa.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.