Internațional

Sarkozy îl apara pe Balzac de Google

Ziarul de Vrancea
10 dec 2009 572 vizualizări
Presedintele Frantei nu doreste ca patrimoniul literar al tarii sale sa fie controlat de Google, referindu-se la încercarea companiei americane de a digitaliza milioane de carti din întreaga lume.

Reprezentantii administratiei franceze sint hotariti sa nu permita ca literatura franceza sa fie inglobata intr-un mare proiect international de digitalizare, si doresc sa isi creeze propriul plan de publicare online a operelor literare, relateaza Mediafax. "Nu ne vom lasa privati de mostenirea noastra, in beneficiul unei companii, indiferent cit de mare, prietenoasa sau americana este aceasta", a declarat Sarkozy, fara sa precizeze numele Google, dar facind o aluzie evidenta la compania americana.

Presedintele francez a declarat ca digitalizarea operelor literare ar putea fi unul dintre proiectele finantate dintr-un imprumut national de miliarde de euro, ce urmeaza sa fie alocate investitiilor strategice de anul viitor. "Nu ne vom lasa privati de ceea ce mai multe generatii au creat in limba franceza, doar pentru ca nu sintem capabili sa ne finantam propriul nostru proiect de digitalizare", a mai adaugat Sarkozy.

Proiectul Google de a digitaliza milioane de opere literare a atras nemultumiri si in alte tari, precum Statele Unite, China sau Germania. în Statele Unite, Google si sindicatul scriitorilor si Asociatia editorilor americani au semnat un acord in octombrie 2008, in urma unei actiuni in instanta inaintate, in 2005, de catre autori si editori, impotriva companiei de internet, pe tema incalcarii drepturilor de autor in cazul digitalizarii cartilor.

Premierul francez Francois Fillon a ordonat, luna trecuta, crearea unei comisii care sa pregateasca un proiect de relansare al sectorului de publishing, considerind ca este important sa nu se ajunga si in acest domeniu la probleme mai grave, de tipul descarcarilor ilegale de continuturi, care au afectat puternic industria filmului si cea muzicala.

într-o scrisoare deschisa, Fillon a listat citeva posibile strategii, incepind cu scanarea si digitalizarea cartilor din bibliotecile europene. Alte proiecte se refereau la introducerea unor legi anti-piraterie in industria de publishing si la dezvoltarea segmentului de carte digitala.

Guvernul francez a propus unul dintre cele mai stricte proiecte de lege impotriva pirateriei online, care a fost aprobat in luna septembrie si de Parlament. Potrivit acestei legi, utilizatorii care descarca ilegal continuturi de pe web risca sa fie deconectati de la reteaua de internet.

Totodata, guvernul francez a facut presiuni asupra reprezentantilor Comisiei Europene pentru a aproba proiectul de digitalizare masiva a operelor literare, atacind in mod evident compania Google.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.