Internațional

Incalzirea globala face si mai vulnerabila populatia saraca

Ziarul de Vrancea
10 dec 2009 797 vizualizări
Vulnerabilitatea populatiei sarace, care nu este pregatita sa se adapteze, ar putea fi amplificata de schimbarile climatice, ce ar putea sa mareasca diferentele dintre saraci si bogati, dar si inechitatile dintre femei si barbati, se arata în raportul Starea Populatiei Lumii 2009, realizat de UNFPA.

Potrivit raportului realizat de Fondul ONU pentru Populatie (UNFPA), femeile, mai ales cele din tari in curs de dezvoltare, vor fi afectate in mod diferit fata de barbati de schimbarile climatice. "Schimbarile climatice reprezinta un risc suplimentar care nu face decit sa amplifice vulnerabilitatea populatiei sarace, care nu este pregatita sa se adapteze", a declarat François Farah, reprezentant UNFPA in Romania. Raportul lansat de UNFPA nu contine date referitoare la tara noastra, insa specialistii se asteapta ca si romancele sa fie afectate mai mult decit barbatii de schimbarile climatice, relateaza Mediafax.

Reprezentanta Agentiei Nationale pentru Egalitate de Sanse, Alexandra Nemes, a explicat ca in zonele rurale din Romania traiesc mai multe femei decit barbati, mai ales in categoria de virsta de 55 de ani si peste, astfel incit este de asteptat ca ele sa fie afectate mai puternic de schimbarile de mediu, mai ales ca principala ocupatie a acestora este agricultura de subzistenta.


Femeile sint cele mai amenintate


Raportul UNFPA indica faptul ca femeile se numara printre persoanele cele mai vulnerabile in fata schimbarilor climatice, pe de-o parte pentru ca in numeroase tari reprezinta cea mai mare parte a fortei de munca din agricultura, iar pe de alta parte pentru ca nu au acces la aceleasi oportunitati de a obtine venituri ca barbatii.

"Dintre cei 1,5 miliarde de saraci ai lumii care traiesc cu un dolar sau mai putin pe zi, majoritatea sint femei. Femeile au grija de gospodarie si de membrii familiei, situatie care cel mai adesea le limiteaza mobilitatea si le creste vulnerabilitatea in fata dezastrelor naturale. Seceta si precipitatiile abundente obliga femeile sa munceasca mai mult pentru a asigura hrana, apa si energia necesare pentru gospodarii. Fetele renunta la scoala pentru a-si ajuta mamele. Acest cerc al saraciei si al inegalitatii submineaza capitalul social necesar pentru a aborda in mod eficient schimbarile climatice", se arata in raport.

Vicepresedintele Societatii Meteorologice din Romania, Constanta Boroneant, a declarat ca in Romania s-a constatat o crestere a temperaturii medii, inregistrate in timpul iernii in nord-estul tarii pentru perioada 1961-2007, cu doua grade iar regiunile cele mai afectate de schimbarile climatice vor fi sudul si sud-vestul tarii, unde frecventa evenimentelor extreme - temperaturi ridicate, seceta prelungita, precipitatii abundente - va creste, afectind in special activitatile agricole ale oamenilor din zonele rurale.


Ce e de facut


François Farah a precizat ca, pentru a evita marginalizarea populatiei vulnerabile, in special a femeilor, este nevoie de politici si strategii care sa tina cont de modul in care inegalitatea de gen impiedica dezvoltarea, sanatatea, echitatea si bunastarea generala, toate acestea subminind rezistenta tarilor in fata schimbarilor climatice.

"Accesul la servicii medicale, la educatie si la o protectie egala a legii pot ajuta mai bine oamenii sa se adapteze la schimbarile de mediu", a declarat reprezentantul UNFPA in Romania. Raportul mai recomanda si investitiile in tehnologie, insa politicile care vor fi dezvoltate ar trebui sa tina cont si de dimensiunea umana si sa analizeze atit rolul pe care oamenii il au prin comportamentul de consum si cresterea populatiei la nivel global, cit si impactul pe care schimbarile climatice il au asupra oamenilor.

Din raport rezulta ca temperatura la suprafata pamintului a crescut cu 0,74 grade Celsius in ultimii 100 de ani, iar daca actualele tendinte continua sau se accelereaza, temperatura la suprafata pamantului ar putea creste cu inca patru-sase grade pina in 2100, efectele asupra mediului, habitatului, economiilor si oamenilor putind fi "catastrofale".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.