Internațional

200.000 de dolari calatoria in spatiu

Ziarul de Vrancea
9 dec 2009 666 vizualizări
Zborurile care vor fi efectuate cu o naveta special construita pentru turism spatial vor incepe in 2011

Miliardarul britanic Richard Branson a prezentat, intr-un hangar din desertul californian Mojave, naveta spatiala "SpaceShipTwo" care, incepind din 2011, va efectua zboruri turistice suborbitale si pe care o considera drept o reprezentare a viitorului transporturilor aeriene. împreuna cu naveta pentru zboruri suborbitale a fost prezentata si "nava mama", "The White Knight", care urmeaza sa transporte naveta pina la altitudinea de aproximativ 15.000 de metri, de unde va fi activat motorul de racheta al navetei, ce o va propulsa in spatiu.

La prezentare a participat si guvernatorul Californiei, Arnold Schwarzenegger, alaturi de cel al statului New Mexico, Bill Richardson, care au baut sampanie linga naveta SpaceShipTwo, rebotezata Virgin Space Ship (VSS) Enterprise, alaturi de sute de jurnalisti si de primii pasageri care au platit cite 200.000 de euro pentru mult-asteptatele voiaje spatiale.

Zborul inaugural pe orbita al SpaceShipTwo ii va avea la bord pe miliardarul patron al corporatiei Virgin si pe creatorul prototipului de naveta, Burt Rutan. Deocamdata nu este cunoscuta data la care va fi realizat primul zbor de incercare al noii navete, fiind nevoie de relizarea unei serii de noi teste. Aproximativ 300 de potentiali clienti au platit cite 200.000 de dolari pentru un bilet, sau au platit cite un avans, pentru a-si asigura un loc in primele zboruri ale noii navete.

SpaceShipTwo este construita din materiale compozite, cu o greutate redusa, si este pusa in miscare de un motor hibrid de racheta. Poate transporta intr-un zbor sase pasageri si doi piloti. SpaceShipTwo va decola cu ajutorul unui avion modificat, de care se va desprinde la altitudinea de 15.000 de metri, de unde i se va activa motorul de racheta si va urca pe orbita pina la altitudinea de 104.000 de metri. Dupa ce va atinge virful de altitudine, naveta va cadea planat inapoi prin atmosfera si va ateriza ca un avion normal.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.