Internațional

Comunistii provoaca alegeri anticipate in Republica Moldova

Ziarul de Vrancea
8 dec 2009 734 vizualizări
Parlamentul nu a putut alege presedintele tarii n este a doua tentativa esuata si, conform Constitutiei, vor fi organizate noi alegeri parlamentare

Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, a obtinut doar 53 de voturi din cele 61 necesare pentru alegerea sa ca sef al statului, in cea de a doua incercare a Parlamentului de la Chisinau de a-l desemna pe presedintele tarii. Lupu a fost singurul candidat care a participat la scrutin, la propunerea Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE), ce reuneste cele trei partide aflate la guvernare la Chisinau.

în mod normal, acest al doilea esec consecutiv al Parlamentului de la Chisinau de a alege presedintele va duce la convocarea de noi alegeri anticipate, care insa nu pot avea loc mai devreme de toamna anului viitor.

Presedintele Parlamentului, liberalul Mihai Ghimpu, care este si seful interimar al statului, isi anuntase zilele trecute intentia de a propune schimbarea modalitatii de desemnare a presedintelui, in cazul unui nou esec.

Comunistii moldoveni, care au anuntat anterior ca nu vor participa la alegerea presedintelui Republicii Moldova, au parasit lucrarile Parlamentului. "Ar fi o tradare fata de alegatori si fata de tara ca sa votam pentru Marian Lupu in functia de presedinte al Republicii Moldova. Facem ceea ce ne-a poruncit poporul! Nu vom vinde patria!", a spus Maria Postoico, presedintele fractiunii parlamentare a Partidului Comunistilor din Republica Moldova (PCRM). "PDM a avut o oportunitate extraordinara de a accepta propunerea PCRM de a crea o coalitie pro-moldoveneasca, dar a preferat sa ramina in coalitia radicala de dreapta", a spus liderul comunistilor din Parlamentul de la Chisinau.

Pe de alta parte, in discursurile tuturor liderilor partidelor cistigatoare ale alegerilor de la Chisinau si membre ale AIE, acestia au argumentat necesitatea acordarii sprijinului politic pentru Lupu, pentru a deveni presedinte. "Am demonstrat intregii societati ca lucrurile se pot schimba. Abordarea PCRM este una paguboasa cu un drum care nu duce nicaieri", a spus Mihai Godea, presedintele fractiunii parlamentare a PLDM.

Marian Lupu, candidatul AIE la presedintie, crede ca "exista riscul de a aluneca in extremism si ridicol" si s-a intrebat daca societatea este pregatita pentru alegeri anticipate.

"Vom avea alegeri anticipate. Pina atunci, vom modifica Constitutia. In final, Marian Lupu oricum va fi ales presedinte al tarii", a spus Mihai Ghimpu, presedintele Parlamentului.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.