Internațional

KGB a încercat sa îl recruteze pe sotul noii sefe a diplomatiei europene

Ziarul de Vrancea
6 dec 2009 645 vizualizări
Racolarea nu a reusit, dar dezvaluirea vine pe fondul aducerii in prim-plan a relatiei pe care Catherine Ashton a avut-o in anii '70 cu unul din liderii comunisti din Marea Britanie

Sotul noului ministrul de externe al UE, Peter Kellner, a dezvaluit ca serviciul rus de informatii, KGB, a incercat sa il recruteze in anii \'80, relateaza Sunday Times, in timp ce Daily Mail afirma ca baroneasa Catherine Ashton a avut o relatie in anii \'70 cu un comunist.

Kellner, analist politic casatorit cu baroneasa Ashton, a vorbit despre tentativa KGB in conditiile in care este analizat rolul sotiei sale in Campania pentru Dezarmare Nucleara (CND), o organizatie antinucleara britanica acuzata ca a primit fonduri de la URSS la inceputul anilor \'80. Potrivit acestuia, documente ale serviciilor de informatii din anii \'60 arata ca atit politia din Marea Britanie, cit si KGB-ul l-au considerat, in mod gresit, simpatizant comunist.

Potrivit lui Kellner, numele sau a fost oferit drept contact de Iuri Kudimov, un jurnalist sovietic care lucra la Londra, in urma cu peste doua decenii. Rusul a fost expulzat dupa aceea din Marea Britanie, pentru spionaj. în prezent, Kudimov este guvernatorul unei banci ruse.

"M-a abordat la o conferinta a Partidului Laburist in 1984", a spus Kellner, care lucra atunci pentru o revista politica. "Probabil ca voia niste informatii din interior despre gindirea laburista. Nu mi-a cerut niciodata documente si nimic altceva si nu i-as fi dat nimic nici daca ar fi facut-o", a adaugat el.

Pe de alta parte, Daily Mail afirma afirma ca baroneasa Ashton a avut o relatie de doi ani cu un fost membru al Partidului Comunist britanic, Duncan Rees, apropiat de unii dintre cei mai militanti lideri de sindicat din tara. Cei doi au stat impreuna in cartierul Notting Hill, o zona in care in anii \'70 locuiau numerosi activisti politici. Rees a subliniat insa ca Ashton nu a fost niciodata membra a Partidului Comunist si ca, dupa parerea sa, daca i s-ar fi cerut sa devina, ar fi refuzat.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.