Internațional

De azi, la Copenhaga se impart ratiile de poluare

Ziarul de Vrancea
7 dec 2009 626 vizualizări
Europenii au intimpinat in strada conferinta pentru clima

Valuri de manifestanti pe strazile Bruxelles-ul sau Londrei, un tren ecologist care a plecat din Belgia spre Danemarca: zeci de mii de persoane au manifestat in Europa, inainte de inceperea summitului de la Copenhaga. De azi si pina in 18 decembrie, 192 de tari vor incerca sa ajunga la un acord care sa inlocuiasca Protocolul de la Kyoto, ce expira in 2012, stabilind noi tinte de reducere a emisiilor de dioxid de carbon.


Un tren special numit "Climate Express" a transportat de la Bruxelles la Copenhaga mai multe delegatii de negociatori (Franta, Belgia, Luxembourg), experti si militanti ecologisti. Omologii lor germani s-au urcat la Koln.

în mau multe orase din Franta, sute de persoane au batut in tobe, in caserole si in cutii de conserve, pentru a "face sunetul mai puternic". Flash-moburi au fost organizate la exact 12.18, referire la finalul summitului, 18 decembrie (12.18 in engleza). în centrul Parisului, sute de manifestanti s-au imbracat in portocaliu, negru si alb, culorile "Ultimatumului climatic", asociatie din care fac parte 11 ONG-uri. La Bordeaux, multimea s-a strins in fata unei banderole pe care scria "Clima: Urgenta Z-2".

Nici britanicii nu s-au lasat mai prejos, startul fiind dat simbata la prinz, cu o mesa ecumenica. "Se pare in ultimele decenii, poate ultimul mileniu, rasa umana nu a fost buna fata de Creatie, dupa cum civilizatia noastra nu a fost foarte buna fata de rasa umana", a apreciat arhiepiscopul de Canterbury, Rowan Williams, seful Bisericii Anglicane. "Acest lucru ne prinde din urma", a adaugat el.

Punctul culminant al zilei l-a reprezentat "Valul", manifestatie organizata de asociatia de ONG-uri Stop Climate Chaos (SCC). Potrivit Scotland Yard, circa 20.000 de persoane, vopsite cu albastru - pentru a reprezenta apa "valului" - au defilat prin Londra. Organizatorii au estimat ca 40.000 de persoane s-au alaturat manifestatiei londoneze si circa 7.000 celei din Scotia. Un autocar a condus coloana, purtind banderole pe care scria: "Urca la bord Gordon (Brown - n.r.)! Fa Copenhaga sa conteze!" Multimea a scandat "Justitie pentru clima. Acum!".

La Bruxelles, pina la 15.000 de manifestanti, imbracati in turcoaz si verde, au cerut un acord ambitios la Copenhaga. Ei defilat in cartierul institutiilor europene, de obicei pustiu simbata. Un grup de copii care bateau in tobe se aflau in primele rinduri ale marsului, strigind "Actionati acum!".

La Stockholm, peste 200 de manifestanti au strabatut orasul, sub ploaia marunta, inarmati cu tobe si pancarte prin care cereau actiune la Copenhaga. în fata palatului regal, ei au marsaluit pe ritmul melodiei "The final countdown", a formatiei Europe.

Copenhaga a inregistrat simbata o zi calma, cu doar citeva discursuri ecologiste in centru. Afise si pancarte ale organizatiilor care pledeaza pentru un acord ambitios au fost impartite in tot orasul.

Italienii au preferat sa astepte pina in ziua lansarii summitului, cind vor organiza o manifestatie pe biciclete, numita "Copenhaga cheama Roma".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.