Internațional

R. Moldova se chinuie sa scape de alegerile anticipate

Ziarul de Vrancea
5 dec 2009 761 vizualizări
Liderul PDM, Marian Lupu, singurul candidat la presedintia R. Moldova, nu reuseste sa obtina de la comunisti promisiunea unui sprijin n pe 7 decembrie, moldovenii afla daca se ajunge din nou la alegeri anticipate

Negocieri intense pentru alegerea presedintelui R. Moldova. Liderul Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu, este singurul candidat inscris in cursa pentru presedintie, inainte de ultima runda, ce va avea loc in 7 decembrie. Fractiunea comunista nu a inaintat niciun candidat, dar nici nu a participat la alegerea lui Marian Lupu la prima incercare de la 10 noiembrie. Liderii AIE incearca sa-l induplece pe Vladimir Voronin sa cedeze cele 8 voturi necesare alegerii, altfel se ajunge la alegeri anticipate. Vladimir Voronin s-a intilnit cu Marian Lupu, presedintele Partidului Democrat si candidatul Aliantei pentru Integrare Europeana la functia de presedinte al R. Moldova. Comunistul Mark Tkaciuk a declarat, dupa intrevederea celor doi, ca "in cazul de fata, PCRM este in favoarea alegerilor anticipate, dar fara modificarea Constitutiei Republicii Moldova". "Am avut un dialog cu Marian Lupu foarte greu. Nu am gasit intelegere din partea lui Lupu in incercarile noastre de largi spectrul principiilor puse in discutie. Noi raminem pe aceleasi pozitii. In putinele zile care au ramas, nu cred ca vor aparea premise sa votam ", a afirmat Tkaciuk. Marian Lupu a venit saptamina trecuta cu o oferta in 12 puncte, pentru a-i determina pe comunisti sa voteze presedintele. Insa liderii comunistilor au declarat ca propunerile nu sint serioase si ca nu exista premise pentru ca Marian Lupu sa fie sustinut de minim opt deputati comunisti.


Vornin nu spune nici "da" nici "nu"


Si Vlad Filat, premierul R. Moldova, s-a intilnit cu Vladimir Voronin pentru a discuta despre alegerea sefului statului. Sint sanse ca Marian Lupu sa fie ales in functia de presedinte al Republicii Moldova, a declarat ieri premierul Vlad Filat, dupa intrevederea cu liderul Partidului Comunistilor. "Nu i-am oferit explicatii lui Voronin. Mi-am exprimat ingrijorarea pe tema situatiei din R. Moldova in cazul in care nu va fi ales seful statului", a declarat Filat. "Ramin optimist ca seful statului va fi ales si increzator ca lucrurile se vor aseza pe fagasul normalitatii. Voronin nu a spus nici da, nici nu. Mi-a spus ca decizia va fi luata luni dimineata, la plenara PCRM", a adaugat Filat. El a mai declarat ca, daca va fi cazul, pina in momentul votului va mai cere sa discute cu Voronin.

"Eu am solicitat aceasta intrevedere atit in calitatea mea de premier, cit si de lider al Partidului Liberal Democrat. Este foarte important pentru mine ce se va intimpla la 7 decembrie si sint foarte optimist", a precizat premierul Vlad Filat, mentionind ca "nu s-a ajuns in situatia in care PCRM sa inainteze conditii sau solicitari".



Comunistii merg pe varianta alegerilor anticipate


Potrivit unor politicieni si analisti, o parte dintre deputatii comunisti considera deja inevitabile alegerile anticipate, altii insa mai spera sa fie gasit un compromis pina la 7 decembrie. "Sondajele spun ca 60% din populatie vrea ca presedintele sa fie ales si sa nu admitem alegeri anticipate. Nu am auzit niciodata nici un argument in defavoarea lui Lupu la functia de presedinte", a mai spus Diacov. "Acum comunistii daca nu voteaza, imping tara in alegeri anticipate, asta inseamna ca nici o garantie nu exista ca vom avea un parlament capabil sa voteze. Totdeauna pot exista doua-trei mandate care sa nu ajunga pentru a nu vota presedintele. Atunci de ce ne jucam de-a experimentele acestea?", intreba retoric Diacov. La prima tentativa de alegere a sefului statului, din 10 noiembrie, Marian Lupu nu a acumulat numarul necesar de voturi. Pentru el au votat doar cei 53 de deputati din coalitia parlamentara majoritara. Potrivit legislatiei in vigoare, presedintele R. Moldova poate fi ales cu votul a trei cincimi dintre deputati, astfel incit Marian Lupu mai are nevoie de opt voturi din partea opozitiei comuniste.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.