Internațional

Europenii ascund bombe nucleare

Ziarul de Vrancea
4 dec 2009 754 vizualizări
Federatia Oamenilor de stiinta Americani considera ca sint 200 de bombe termonucleare B61, presarate pe teritoriul Italiei, Belgiei, Germaniei si Olandei

Italia este capabila de un atac termonuclear, belgienii si nemtii pot sa lanseze bombe cu hidrogen, iar Germania ascunde bombe de 13 ori mai puternice decit cele de la Hiroshima. In afara de Franta si Anglia, care si-au construit singure arme nucleare, lista tarilor europene care au acest "secret murdar", este dezvaluita de Times. Bombele nucleare sint ascunse la baze aeriene din Italia, Belgia, Germania si Olanda, iar avioane din toate aceste tari sint capabile sa le lanseze. Federatia Oamenilor de stiinta Americani considera ca sint 200 de bombe termonucleare B61, presarate pe teritoriul acestor tari. Conform unui acord NATO din timpul Razboiului Rece aceste bombe, care teoretic apartin Statelor Unite, pot fi folosite de catre tarile in care sint depozitate, in caz de conflict. La douazeci de ani de la prabusirea Zidului Berlinului, pilotii germani, belgieni, italieni si olandezi pot declansa un conflict nuclear.

Detinerea acestui tip de armament este o violare a spiritului Tratatului de Neproliferare Nucleara, din 1968. Din punct de vedere legal, aceste arme sint autorizate pe teritoriul Europei, pentru ca au fost aduse inainte de semnarea tratatului, insa in momentul in care acesta a fost semnat, a existat un angajament al celor patru tari cu SUA in care se stipula ca "nu vor fi transferate si nici controlate, direct sau indirect, arme nucleare". Desi in timpul Razboiului Rece prezenta armelor a fost tolerata, tarile nealiniate la tratat au criticat Statele Unite pentru exemplul prost pe care il dau in lupta pentru dezarmare nucleara. Anul trecut animozitatea a crescut, in urma unui raport al U.S. Airforce, in care se preciza ca nu sint asigurate conditiile de securitate necesare depozitarii armelor.

Un sondaj realizat in cele patru tari in 2006 a aratat ca 70% din populatie doreste ca armele sa fie retrase de pe teritoriul lor. Pina acum, doar Belgia si Germania au cerut oficial acest lucru.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739397 zile, 22 ore, 42 minute, 14 secunde
Europenii ASCUND*... Locuiesc la 10km de 50 de astfel de exemplare mod.B61-4 cu o putere intre 45 - 107 kilotone (Hiroshima avea 12.5 kilotone).
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.