Internațional

Minoritatea rusa, coloana a V-a a Moscovei

Ziarul de Vrancea
4 dec 2009 668 vizualizări
Proiectul Rusiei anuntat de presedintele Dmitri Medvedev de a "infiinta o fundatie pentru asistenta si protectie a compatriotilor ce traiesc in strainatate" promoveaza de fapt extinderea influentei Moscovei in afacerile interne ale tarilor din vecinatatea sa, comenteaza agentia de analiza Stratfor

Presedintele rus, Dmitri Medvedev care a sustinut un discurs, marti, la Congresul Mondial al Compatriotilor, a precizat ca fundatia ar urma sa se ocupe de "incalcari ale drepturilor" rusilor din strainatate, prin sprijinirea organizatiilor neguvernamentale rusesti de aparare a drepturilor omului, oriunde cetatenii rusi sint considerati a fi o minoritate, potrivit agentiei de analiza americane. In contextul in care rusii formeaza o minoritate semnificativa in mai multe state postsovietice, Medvedev sustine de fapt ca Moscova nu are doar dreptul de a influenta afacerile interne ale tarilor de la periferia sa, ci si ca va face acest lucru ca parte din politica sa guvernamentala, comenteaza Stratfor. Aceasta declaratie intervine la doua saptamini dupa ce Medvedev a semnat intrarea in vigoare a unei legi care extinde folosirea trupelor militare rusesti pentru a apara cetatenii rusi din strainatate de atacuri armate. Politica de folosire a drepturilor omului si minoritatilor pentru a influenta afacerile vecinilor sai dateaza din era presovietica. Imperiul Rus a utilizat panslavismul, la sfirsitul secoului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea, pentru a contracara influenta celor doua mari rivale ale sale: Austro-Ungaria si Imperiul Otoman.


Stalele baltice, cele mai afectate


Cetatenii rusi reprezinta o minoritate substantiala in mai multe state aflate in zone de interes strategic. Astfel, ei constituie 20-30% din populatie in tari precum Estonia, Letonia si Kazahstan, intre 10 si 20% in Belarus, Kirgizstan si Ucraina si aproximativ 5% in Lituania, Republica Moldova, Turkmenistan si Uzbekistan. Aceste state sint localizate in regiuni cheie: cimpia nord-europeana (Belarus, Estonia, Letonia si Lituania), linga Muntii Carpati (Ucraina), intre Carpati si Marea Neagra (Republica Moldova), precum si Asia Centrala. Regiunea care va simti cel mai probabil efectele imediate ale acestui proiect politic privind drepturile minoritatilor ruse vor fi statele baltice, apreciaza agentia de analiza. Rusii din Estonia si Letonia au reprezentat, pentru mai mult timp, un motiv de neintelegeri diplomatice. Situatia a culminat in Estonia in 2007, cind Guvernul eston a decis sa demoleze un monument sovietic care comemora sfirsitul celui de-al doilea razboi mondial, provocind proteste ale minoritatii ruse. Moscova a criticat atunci dur felul in care Estonia isi trateaza minoritatile rusesti. De asemenea, presupuse atacuri cibernetice impotriva Estoniei sint suspectate ca ar fi fost provocate de Guvernul rus sau apropiatii sai. "Influenta rusa in Asia Centrala si Ucraina este fie inradacinata, fie pe cale de a deveni astfel, dar statele baltice sint state membre NATO si UE si deci se simt suficient de increzatoare si independente de Rusia pentru a rezista cu agresivitate influentei rusesti", subliniaza agentia de analiza. Dar noua politica de a folosi organizatiile de aparare a drepturilor omului pentru a combate ceea ce Moscova sustine ca ar fi rele tratamente suferite de minoritatile rusesti i-ar da Rusiei pretextul de a influenta ce se intimpla in statele baltice si de a-si dezvolta si mai mult serviciiile de informatii rusesti din regiune. Alaturi de noua doctrina militara care permite interventii militare ale armatei rusesti in strainatate pentru a-si proteja cetatenii, declaratia lui Medvedev reprezinta o amenintare pentru vecinii Rusiei, care s-ar putea vedea confruntati oricind cu instrumentele de propaganda sau militare ale Kremlinului, considera Stratfor.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.