Internațional

Katrina, avanpremiera apocalipsei

Ziarul de Vrancea
2 sep 2005 684 vizualizări
Ciclonul Katrina a maturat cu furie trei state americane, acoperind cu ape regiuni intregi. Numai in New Orleans ar putea fi mii de morti.

Presedintele Bush a calificat uraganul Katrina drept unul din cele mai grave dezastre naturale care au lovit vreodata teritoriul Statelor Unite, avertizind ca vor trece ani pina vor fi acoperite pagubele. Deja nu se mai vorbeste de sute, ci de mii de victime, iar adevarata dimensiune a tragediei intrece orice inchipuire. Peste tot, ciclonul este considerat "Tsunami-ul Statelor Unite al Americii". Toata lumea stia ca uraganul uma sa vina, dar nimeni nu se astepta la o asemenea scara a distrugerilor.

Presedintele Bush s-a deplasat personal in zonele cele mai afectate de uragan. "Cea mai mare parte a orasului New Orleans se afla sub ape. Zeci de mii locuinte si sedii ale unor firme sint total distruse. La fel zona de coasta a statului Mississippi. Orasul Mobile este inundat. Este unul din cele mai mari dezastre naturale din istoria tarii noastre", a spus presedintele Bush.

în plus, guvernul american a anuntat punerea la dispozitie a unor cantitati de petrol din rezervele strategice. Nota de plata - evaluata la zeci de miliarde de dolari - este agravata de faptul ca intreaga coasta a Golfului Mexic este extrem de importanta pentru comertul exterior al Statelor Unite. Aici se afla cele mai mari porturi, aici se aduc cantitati uriase de materii prime.

Traiectoria Uraganului Katrina


New Orleans s-a transformat intr-un infern

Nicaieri nu este tragedia umana atit de vizibila ca in orapul New Orleans, care, sub dublul asalt al ploilor si al apelor marii, a ajuns sa aiba strazi plutitoare, pe care ratacesc in voie cadavrele. Marea nenorocire e ca nivelul apei din oras, rezultat al ploilor si valurilor care au spart in mai multe locuri digurile de protectie, se mareste tot mai mult din cauza digurilor, care nu-i permit evacuarea. Multi au murit probabil in casele lor, altii nu-su gasesc cadavrele celor dragi, iar cei care au ramas in oras, in ciuda ordinului de evacuare, nu-l mai pot parasi. Numai in marele stadion Superdome, desemnat unul din adaposturile de urgenta, se afla 20.000 de persoane. "Principala cale de iesire, autostrada numarul 10, e indundata. Asa ca si daca ne spun sa plecam, pe unde s-o luam? Oamenii au ajuns sa bata strazile, prin apa, asa cum pot, fara sa stie incotro s-o apuce. Sint infometati, intra cu forta in diverse magazine in cautare de hrana. E haos", spune cineva. Iar fortelor de ordine au scapat de sub control situatia, mai ale ca principala lor prioritate este salvarea vietilor omenesti. în conditiile in care practic nu mai exista canalizare, guvernul american a decretat o stare de urgenta in domeniul sanitar pe intreaga coasta de la Golful Mexic. Insa multe dintre spitale au fost avariate. Spitalele sunt oricum coplesite de apeluri de urgenta. Multe din ele au fost avariate, incep sa nu mai aiba apa si alimente. în oras, apa potabila, hrana, curentul electric si legaturile telefonice nu mai exista.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.