Internațional

Romănia si Turcia, noii poli de putere în regiunea Marii Negre

Ziarul de Vrancea
30 nov 2009 718 vizualizări
în ultimii ani, în regiunea Marii Negre se observa tendinta de consolidare a influentei Turciei si Romăniei, care tind sa-si extinda sursele de obtinere a resurselor energetice, iar politica maritima a Bucurestiului i-ar putea asigura primele resurse de petrol în 2011, scrie Nezavisimaia Gazeta.

"Ankara si Bucurestiul si-au fixat atentia asupra unor noi rute de conducte energetice, care ar transporta gaz si petrol din tarile Asiei Centrale si a regiunii Caspice. în septembrie-octombrie, Romania a semnat acordurile de parteneriat strategic cu Azerbaidjanul si Polonia", scrie cotidianul rus.

"La fel de activ actioneaza in acest sens si Turcia, incercind sa concentreze asupra ei toate proiectele potentiale de conducte. Pe linga interesul de a deveni participant activ al proiectelor concurente Nabucco si South Stream, Ankara mizeaza pe Iran. Prin incheierea unui acord cu Teheranul de exploatare comuna a zacamintului South Pars, Turcia ar putea ocupa, pe viitor, pozitia de lider in regiunea Marii Negre in ceea ce priveste livrarea de resurse energetice in statele europene si sa controleze robinetul energetic", mai scrie publicatia rusa.


Ucraina a iesit din cursa


în acelasi timp, subliniaza Nezavisimaia Gazeta, "noile aliante geopolitice si economice se formeaza fara participarea Ucrainei, care a risipit potentialul sau si a cedat pozitia de lider Bulgariei, Romaniei si Turciei". "Instabilitatea politica s-a reflectat asupra pozitiei Kievului in politica externa. Un exemplu elocvent in acest sens a fost consolidarea pozitiei Republicii Moldova", potrivit ziarului. "Obtinind, datorita Ucrainei, posibilitatea constructiei portului la Giurgiulesti pe Dunare, R. Moldova a devenit practic un al saptelea stat riveran la Marea Neagra. Constructia ulterioara a terminalului petrolier, a unui port de pasageri si de marfuri si a unei rafinarii de petrol in apropiere de Giurgiulesti a reprezentat o lovitura data pozitiei Ucrainei", considera publicatia rusa.


2011 aduce accesul la petrol


"Odata cu realizarea planurilor de extractie a resurselor din platoul Marii Negre, concurenta s-ar putea intensifica, intrucit practic toate tarile din regiune si-au indreptat atentia asupra zacamintului din Marea Neagra", adauga cotidianul. Astfel, "cel mai activ actioneaza in acest sens Rusia, Turcia si Romania", scrie Nezavisimaia Gazeta. De asemenea, afirma cotidianul, "politica activa a Bucurestiului, orientata spre exploatarea resurselor energetice din Marea Neagra ar putea duce la faptul ca primele resurse de petrol ar putea fi obtinute in 2011".

în acelasi timp, "o piedica in cooperarea statelor regiunii este militarizarea, realizata cu participarea unor terte tari", noteaza Nezavisimaia Gazeta. "Astfel, in Bulgaria, Romania, Georgia se intensifica prezenta unor forte militaro-maritime straine, care sint percepute drept factor principal al pastrarii si mentinerii securitatii in regiunea Marii Negre", potrivit cotidianului.

Prin includerea Romaniei si a Bulgariei, UE si NATO si-au asigurat iesirea la Marea Neagra, devenind jucatori cheie in regiune. Georgia si Ucraina, care se confrunta cu probleme economice si instabilitate politica, sint la rind. Desi ele se confrunta cu aceste probleme, UE si NATO confirma ca sint dispuse sa vada, pe viitor, Kievul si Tbilisi printre membrii sai, noteaza publicatia rusa, adaugind ca "in cazul in care Kievul si Tbilisi se vor alatura UE si NATO repartizarea de forte in regiunea Marii Negre va suporta o schimbare radicala, in acest caz Rusia va trebui sa adopte masuri de raspuns de ordin politic si militar".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.