Internațional

Comisarul roman Dacian Ciolos i-a infuriat pe britanici

Ziarul de Vrancea
30 nov 2009 902 vizualizări
Englezii sint cuprinsi de furie si considera ca Franta va avea doi comisari europeni - Michel Barnier, bineinteles, dar si Dacian Ciolos, pentru ca noul comisar pentru agricultura, chiar daca este de origine romana, este un prieten al Frantei, "tara sa de adoptie", scrie cotidianul regional Ouest France.

Dacian Ciolos a parcurs Hexagonul de la Est la Vest si de la Nord la Sud. Si-a facut o parte din studii la Rennes, la scoala Nationala Superioara de Agronomie. "A facut trei luni de stagiu la noi in cadrul unui schimb cu Universitatea din Cluj. A ramas un prieten", spune cu mindrie Hervé Grosset, unul dintre cei care l-au cunoscut. In plus, cotidianul Ouest France aminteste ca romanul, in virsta de 40 de ani, este casatorit cu o frantuzoaica. "E prea mult pentru vecinii nostri de peste Canal, care au facut totul pentru a bloca numirea acestui inginer agronom, fost ministru al agriculturii", sustine cotidianul regional francez. "Un roman nu poate avea acest post, are miza financiara prea mare pentru a i se incredinta agricultura unei tari unde coruptia este inca prezenta", a spus un jurnalist britanic. Criticile au fost atit de intense, incit presedintele Comisiei Europene a trebuit sa-si justifice alegerea declarindu-se "deosebit de socat" de aceste atacuri, mai scrie Ouest France, care reda declaratia lui Barroso referitoare la Ciolos din conferinta de presa sustinuta vineri, cind a prezentat componenta noului sau executiv. In tot cazul, scrie Ouest France, noul sef al Politicii Agricole Comune (PAC) va fi mult mai putin brutal in declaratii decit actuala titulara a portofoliului, Mariann Fischer Boel. Timid la prima impresie, Dacian Ciolos militeaza pentru ca Europa sa aiba "mai mult simt", pentru ca oamenii politici "sa mearga in teritorii". Cuvintele sale vor satisface Via Campesina, organizatia fermierilor, care spera ca noul comisar "va reprezenta interesele exploatarilor mici si mijlocii ale Europei (...), in Romania acestea fiind numeroase". Insa, avertizeaza Ouest France, organizatia risca sa fie dezamagita. Mai ales cind va aborda cu Dacian Ciolos problema organismelor modificate genetic. Acesta a militat mult timp pentru reintroducerea soiei transgenetice in culturile Romaniei, dupa ce soia modificata genetic a fost interzisa odata cu intrarea Romaniei in UE, in 2007. In plus, in calitate de viitor comisar, insarcinat sa traseze liniile PAC dupa 2013, va trebui sa tina cont de constringeri bugetare puternice, impuse de Barroso, dar si de britanici, subliniaza Ouest France.



Ciolos ar putea avea necazuri in ianuarie, la audierile din PE


Dacian Ciolos ar putea avea probleme in ianuarie, la audierile din Parlamentul European, pentru ca portofoliul atribuit lui este cel mai controversat, afirma agentia germana de presa DPA. Cel mai mare semn de intrebare s-a ridicat asupra comisarului Romaniei, Dacian Ciolos, caruia i s-a atribuit portofoliul agriculturii, in ciuda faptului ca tara sa a avut probleme cu primul executiv condus de Barroso in ceea ce priveste administrarea fondurilor UE, scrie DPA. Barroso a raspuns deja la criticile referitoare la numirea lui Ciolos spunind ca niciun candidat nu ar trebui sa fie discriminat din cauza tarii de origine. Analistii ii considerau vineri pe presedintele francez Nicolas Sarkozy si pe cancelarul german Angela Merkel ca fiind marii cistigatori ai negocierilor pentru Comisia Europeana, intrucit Franta si Germania si-au asigurat doua dintre cele mai influente posturi in noul executiv - piata interna, respectiv energia. Si alti membri au greutate ai UE - printre care Spania, Italia, Polonia - au motive de satisfactie, pentru ca au obtinut portofolii bune, potrivit DPA. Chiar daca in cele din urma comisarii nu vor apara interesele lor nationale in Executiv, guvernelor le-ar placea sa contureze politica UE controlind cele mai importante functii la Bruxelles. Comisarul Germaniei, Guenther Oettinger, nominalizat pentru energie, va fi in pozitia de a apara legaturile strinse ale tarii sale cu Rusia - exportator major de gaz pentru UE. In ceea ce il priveste pe Ciolos, mai multe medii occidentale spun ca atribuirea portofoliului agriculturii este rezultatul presiunilor din partea Frantei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.